Fizess az ujjaddal

Egyre több nyugat-európai áruházban használhatják a vásárlók fizetéskor a pénztárcájuk helyett az ujjlenyomataikat.

A program célja az, hogy a fizetés leegyszerűsödjön és csökkenjen a pénztárnál kígyózó sorok hossza. A megoldás rendkívül egyszerűen működik: a felhasználóknak a vásárlás előtt regisztrálniuk kell magukat a boltban található terminálnál. Egy szkenner feljegyzi az illető bal és a jobb kezein lévő ujjlenyomatokat, majd hozzátársítja a korábban megadott személyes adatokhoz és a bankfolyószámlájához. A megoldást rövid időn belül annyira népszerű lett, hogy ma már Németországban több szupermarketben fizethetnek így a vevők.

A rövid távú cél egyelőre a rendszer éles körülmények között való tesztelése. A megoldás előnye nem csak a rugalmas és a kényelmes fizetés, hanem az is, hogy a segítségével jelentősen lerövidíthető a pénztáraknál töltött idő. A pénztárnál található szkenner nem csak az ujjlenyomatokat ellenőrzi, hanem többek között az adott személy vérkeringését is. Így a pénztáros biztos lehet abban, hogy valaki nem próbálja meg átvágni egy rejtett hamis ujjlenyomat használatával.

A berendezést gyártó cég üzemvezetője elmondta, hogy mivel a kezelőszoftver minden ujjlenyomat-mintát számokká alakít át, így szinte lehetetlen az eredeti minták rekonstruálása és az azokkal való visszaélés.