Hány élete lehet egy köztéri szobornak?

Fotó: Szalai GyörgyFotó: Szalai GyörgyAki egyszer is megfordult Jászberény főterén, minden bizonnyal megakadt a tekintete a Korsós lány szobrán, ami 1995-ben készült és Zilahi Zoltán keze munkáját dicséri. Bizonyára sokan vannak a helybéliek között is olyanok, akik nem mennek el mellette anélkül, hogy egy pillantást vessenek rá. Számos olyan jászberényi fotós van, aki rendszeresen készít a "kisasszonyról" képeket, mert szinte minden nap más arcát mutatja nekünk. Természetesen az én archívumomban is számtalan kép van erről a leírhatatlanul finom szoborról, és a számuk folyamatosan gyarapszik.

Viszont olyan ember csak egy van, aki ennek az alkotásnak több, mint egy évtizede – pontosan 12 éve - új és új életet ad. Nagy Tamás tulajdonképpen az első pillanattól kezdve festi a szobrot. Persze ő is azok közé tartozik, aki többszáz fotót is készített. Azonban nem elégedett meg ennyivel. Lévén képzett festő, kigondolta, hogy új és új mesébe helyezi ezt a finom alakot. Ezekben a történetekben tulajdonképpen mindig új „életet” adott a szobornak.
Fotó: Szalai GyörgyFotó: Szalai György
A tizenkét két év alatt született „mesés” képek jelenleg a Szikra Galériában láthatóak. A megnyitón szép számmal voltak jelen az érdeklődők - ahogy fentebb említettem elég sokan vagyunk, akik nagyon szeretjük ezt a csodaszép hölgyet -, akik mindenképpen látni akarták ezeket a mesélő képeket. A galéria tulajdonosa Szikra István rövid bevezetőjét követően Dr. Egri Mária művészettörténész méltatta a paravánra került alkotásokat.
Fotó: Szalai GyörgyFotó: Szalai György
Saját gondolatait kiegészítette Nagy Tamás blog bejegyzéseiből vett szemelvényekkel – mert hát a festés, fotózás és kitudja még mennyi elfoglaltsága mellett arra is futotta az alkotó energiájából, hogy a képek születésének folyamatát is „dokumentálja”. Vendégként a megnyitón megjelent a szobor alkotója Zilahi Zoltán is, aki meghatottságának is hangot adva külön kiemelte, hogy egy művész számára hatalmas elismerés és nagyon értékes visszajelzés, ha az alkotása, újabb művészeket érint meg és inspirál műalkotások létrehozására.
Fotó: Szalai GyörgyFotó: Szalai György
Egy megnyitó azért a leginkább arra alkalmas, hogy kifejezzük elismerésünket az alkotónak, de a képek nyugodt nézegetésére, a „mesék” átélésére nem igazán megfelelő. Aki még nem látta ezt az egyedi és remek kiállítást, vagy még egyszer meg akarja nézni a képeket, csendben, nyugodt körülmények között, annak bizony igyekezni kell… A kiállítás már csak néhány napig látható... Pontosan március 22-ig! Addig van még egy kis idő… Ki tudja mikor lesz a folytatás… Azért azt reméljük, hogy a „mesekönyv” nem záródik be ezzel a kiállítással.

Hogy végül is hány élete van egy köztéri szobornak? A mi Korsós lányunknak ezek szerint legalább harminc… jelenleg. Abban biztos vagyok, hogy különböző formákban és különböző felületeket ezután is rendszeresen fel fog tűnni… mert megérdemli… mert ő valóban a "közé", mert szépségével, visszafogottságával, finomságával kiérdemelte a jászberényiek szeretetét...