Klub koncert – A százszínű virág

A kis kitérő után, amit a Honeybeast jelentett a Klub koncertek programjában, ismét a dzsessz került előtérbe, már amennyiben Szirtes Edina "Mókus" mint előadó besorolható ebbe a műfajba. Legegyszerűbb ha a ennek eldöntéséhez az önéletrajzából származó idézetet kölcsönzök: “Szirtes Edina Mókus a magyar world-zenei színtér egyik legrendhagyóbb figurája. Nagyon ritka koktél az övé: virtuózan rutinos profi, s közben száz százalék természetes egyéniség. Hol folkos, hol sanzonos, hol keleties, hol kortárs zenés hangzásban utazik, de markáns hegedűfutamai és száz közül is felismerhető, sodró-nyers énekhangja mindenféle áramlatokon felül emelik. Szerelem és kínai filozófia, égbemászás és földönjárás, misztérium és vagányság… Szirtes Edina Mókus természeti jelenség. Róla nevezném el az első magyar hurrikánt, Katrina és Sandy hazai rokonát.” (Lackfi János).

Egyszer már járt városunkban, igaz akkor ép zeneszerzői és zenész minőségében, ugyanis egy kortárs tánc előadást kísért, aminek zeneszerzője is volt egyben. A közönség csupa bennfentes volt, akik minden bizonnyal már találkoztak vele, így pontosan tudták milyen élményben lesz részük a szokásos szombat esti klub koncerten. Most azonban nem szólóban érkezett, nem mintha megoldhatatlan feladat lenne számára egy komoly szóló estet összerakni, de ezúttal egy remek zenészekből válogatott csapatot fogadott fel kísérőnek, amit ő nemes egyszerűséggel az Aranycsapatnak nevezett - Török Péter – gitár; Földes Gábor – basszusgitár; Szabó Csaba – dob; Balatoni István – zongora. Emlékeim szerint többen közülük más formáció tagjaiként már voltak vendégeink.

Ahogy az már a bevezetőből is kitűnik nagyon változatos zenei étlappal érkeztek, hiszen jó ismert számok és kevésbé ismertek is a műsorra kerültek. Egyetlen közös vonás, hogy mindegyiket maguk zenei világára alakítva adták elő, persze a dzsessz koncertek minden eszközét bőven kihasználva. Az est nagy részében Szirtes Edina a hangjával varázsolt, szinte minden pillanatban más színben tündökölt, míg a „fiúk” egy-egy frappáns szólóval vették ki részüket a csapatjátékból. Azért, hogy a közönség ízelítőt kapjon a kedvencekből is, két szám erejéig bepillantást nyerhettünk Edina szíve csücskét jelentő megzenésített versei közé is. Bevallottan nagyon szereti ezt a műfajt, ezt bizonyítja a Tao, vagy a Szerelmesezős című összeállítása, vagy éppen a legújabb a Ki viszi át… szóló looper koncertje. Ez utóbbiból hallhattunk két számot, amiben megcsodálhattuk hogyan születik meg a zene a verssorok között, és kapott új arcot Nagy László örökbecsű verse a Kiviszi át a szerelmet. És talán itt találkozhattunk ennek az ízzig-vérig muzsikus igazi arcával.

Nem túlzás azt állítani, hogy ezen az estén bennünket is elvarázsolt ez a kedves, bohókás, fantasztikus energiával rendelkező egyéniség, méghozzá úgy, hogy közben megőrizte makulátlan profizmusát.

Hogy ne szakadjon meg a koncertek sormintája, ezért március 19-én ismételten egy stílusváltás következik egy régen vár együttes koncertjével… Ismerős Arcok. Addig is a képre kattintva néhány fotó látható a múlt szombat esti koncertről.