Szombaton 18.30 - kor kezd a JKSE a jászberényi kupadöntőben

Amint arról már korábban is szót ejtettünk, a következő hétvégén, azaz január 9.-én és -10.-én nagyszabású kosárlabda torna lesz Jászberényben. Itt rendezik ugyanis a Hepp-kupa négyes döntőjét. Nagyban folyik tehát a rendezéssel kapcsolatos szervezés, a JKSE vezetés részéről. Szerencsénkre Nagy József, a helyi NB I/B-és kosárlabda egyesület elnöke szakított ránk egy kis időt, így máris közreadjuk a beszélgetés legfontosabb részleteit.

-A rendezési jog nekünk ítélése, a több éves jászberényi kosárlabdaélet elismerése is egyben?

-Vehetjük így is, hiszen a 2001-ben alakult egyesületben nagyon komoly munka folyik évről évre, mind felnőtt, mind utánpótlás szinten. Ennek az utóbbi években már kézzelfogható eredményei is vannak. Gondolom, hogy a szövetség is felfigyelt munkánkra és ezért billent felénk a mérleg nyelve. Tudni kell, hogy a megrendezésre a – szintén döntő résztvevő – bonyhádi alakulat is pályázott. Reméljük a szövetség jól döntött, jól fogják érezni magukat nálunk a vendégek és a lebonyolítással sem lesz probléma.

-Mielőtt rátérnénk a lebonyolítási menetrendre, ejtsünk szót a névadóról, Dr. Hepp Ferencről.

-A kosárlabda sportnak az egyik legelhivatottabb személyisége volt. Békésen született 1909 –ben és tanulmányait is itt kezdte az általános iskolában, (ami 1986-től az Ő nevét viseli) majd a gimnáziumban. Érettségi után, ösztöndíjasként a Testnevelési Főiskola tanári szakára felvételizett. Három év után svájci ösztöndíjat kapott, majd Amerikában folytatta tanulmányait. Az USA-ban rendkívül komoly ismereteket szerzett a kosárlabdáról, de volt ideje a filozófiai doktori cím megszerzésére is. 1937–ben tért haza Magyarországra és már a következő évben megalkotta az első magyar nyelvű kosárlabda szabálykönyvet. Ekkor már a Testnevelési Főiskola tanára volt, fő tárgya a kosárlabda. A Főiskolán alapozta meg a kosárlabdázás oktatását és az edzőképzés alapjait is, Ő rakta le. Alapító tagja a Magyar Kosárlabda Szövetségnek, aminek később 25 évig elnöke volt. Tagja volt a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) technikai bizottságának is. Nem véletlen, hogy 2009. november 9.-én, azaz a 100. születésnapján, a Testnevelési Egyetemen megtartott ünnepségen a FIBA elnöke is részt vett.

Az sem véletlen, hogy a Magyar Kosárlabda Szövetség – ma is elismervén munkásságát – a Hepp Ferenc Emlék-kupát, születésének 100. évfordulójára való méltó megemlékezésként írta ki. Ezt azzal a szándékkal tette, hogy a jövőben mindenféleképpen, folytatódni fog. A Hepp-kupában egyébiránt, az NB I/B-és és az alatti csapatok vesznek részt, ahol jobbára csak magyar játékosok szerepelnek.

-Nos akkor térjünk át a programra. Mi a hétvégi pontos menetrend a sportcsarnokokban?

-Először két vendégcsapat lép parkettára, azaz a B-Beton Bonyhád az Óbudai Kaszásokkal mérkőzik a döntőbe jutásért. Ez a mérkőzés 16.00 –kor kezdődik. E meccs után mutatkoznak be a mi „fiaink”. Ez a kosármeccs a másik után, azaz 18 óra 30 perckor kezdődik. A JKSE ellenfele e pillanatban még nem ismert, hiszen az Újbuda-MAFC és a Soproni Tigrisek január 6.-án szerdán csapnak össze, akkor dől el a továbbjutás kérdése. Szerdán este derül ki tehát, hogy melyik együttes utazik Jászberénybe.
Itt fontos megjegyezni, hogy – a Bercsényi úti csarnok foglaltsága miatt (itt tablóbál lesz ui.) – a Hűtőgépgyár melletti Sport KHT. sportcsarnokában zajlik a két esemény. Mint ahogy a másnapi a kisdöntő is. Ezt a két szombati vesztes csapat vívja majd vasárnap 10 órai kezdettel.

-A döntőre már szabad lesz a Bercsényi úti sportcsarnok?

-Igen. Ennek lebonyolítása már itt lesz. A Hepp-Kupa döntője 16 órakor kezdődik, természetesen a szombati meccsek győztesei lépnek a közönség elé, a Bercsényi úton.

-Melyik két csapat lesz a befutó? A JKSE és a Bonyhád?

-Én is e két csapatot várom a döntőbe. A B-Beton egy nagyon jó erőkből álló gárda, nem véletlen, hogy az NB I/B Nyugati csoportját Ők vezetik, veretlenül. Ennek ellenére bízom a csapatunk sikerében.

Azt gondolom Jászberényben eddig még soha nem látott nagy csatára, van tehát kilátás és remélhetőleg soha nem látott, nagyszámú közönség fogja majd biztatni Drahos Gabiékat. Persze ezzel még nincs vége a kosárlabdacsapatok „inváziójának”. A döntő résztvevői ui. (remélem nem kiabáltuk el: a JKSE és Bonyhád) tovább menetel(het)nek a Magyar Kupában. Ennek sorsolását január 12. -én ejtik meg a szövetségben, és ekkor kiderül, hogy melyik NB I/A -as csapat látogat Jászberénybe.