Piros palacsinta olivabogyóval töltve

Hozzávalók:

220g liszt, 2dl szódavíz, 3dl tej, 2 tojás, 2-3ek paradicsomsűrítmény, 32 szem olivabogyó (tetszőlegesen töltve), olivaolaj, só, sajt (reszelt)

Elkészítés:

Keverjük el a lisztet a tojással és néhány csipet sóval. Ebbe a palacsintatésztába nyugodtan kerülhet a hagyományos egy csipetnél több is, hiszen sós ételt készítünk. Folyamatos kavarás mellett adjuk hozzá lassan a tejet, majd a szódavizet. Miután simára kevertük a tésztát, adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt, 2-3ek olivaolajat és esetleg néhány csipet frissen őrölt borsot. Ismét kavarjuk el jól, majd hagyjuk nyugodni a tésztát 1-2 órán át.

Az első palacsintánál még olajozzuk ki a palacsintasütőt, a többi már magát keni a tésztában lévő olajból. Az átlagosnál egy halványat vastagabb palacsintát süssünk (nem lesz elkerülhető, mivel egy kicsit több lisztet is tettünk a tésztába), a tészta kb. 16db 16-18cm átmérőjű palacsintára elég.

A kész palacsintákat töltsük meg 2-2 szem olivabogyóval, majd hajtogassuk össze. Olivabogyóknál szabadon válogathatunk, akár különbözően töltött bogyókkal is tölthetjük palacsintáinkat - pl. juhsajtos, mandulás, fokhagymás vagy egyszerű érlelt, mag nélküli olivabogyóval. Az összehajtogatott palacsintákat helyezzük egy tányérra, szórjuk meg a reszelt sajttal, majd tegyük a sütőbe, hogy ismét átmelegedjenek és a sajt ráolvadjon. Tetszés szerint olivabogyóval és paradicsommal díszítsük.

Tipp: Ha a lisztet előbb a tejjel kavarjuk el, s csak utána adjuk hozzá a tojást, akkor jobban elkerülhetjük a csomók létrejöttét.