Electrolux Díjugrató – tizennegyedszer is siker volt

A péntek éjszakát valószínűleg forgolódva töltötték ágyukban az Electrolux díjugrató lovasverseny szervezői, és csak reménykedhettek benne, hogy a heves esti esőzés szombat reggelre, a verseny kezdetére, már csak egy rossz emlék lesz. Nos vagy ilyen jól fohászkodtak, vagy a multi cégnek még az időjárásra is ekkora befolyása van, lényeg, hogy szombat reggelre a növényzet ugyan még nedvesen csillogott, de a nap már reggel hatkor olyan bíztatóan mosolygott le az égről, hogy mindenki tudta, nagy baj itt már nem lehet. Képek a Galériában!

Fotók: Szalai GyörgyFotók: Szalai GyörgyNem is lett. Versenyzők, versenybíróság, mentők megérkeztek, úgyhogy a jelenlevők máris a lovak közé csaphattak – mondhatnánk, ha ez esetben ez nem lenne képzavar. A lovakat itt ugyanis nem nagyon csapkodják, akkor is inkább pálcázásnak mondják. Ebben a versenyszámban - mely különben a leglátványosabb és legnépszerűbb lovassportok közé tartozik- a lovasok egymástól eltérő magasságú és szélességű akadályokból álló sorozaton ugratnak át. A cél: a legkevesebb verőhibával a szintidőn belül teljesíteni a pályát.

Jászberényben a mostani hétvégén másfélszáznál is több nevezés érkezett a hét versenyszámban, melyek közül az egyik leglátványosabb a staféta ugratás, a legjelentősebb pedig a tulajdonképpeni Electrolux Nagydíj volt.

Az igazán kellemessé váló nyári délelőttön a nézők is megérkeztek az Állatkert melletti füvespálya környékére, ahol a szokásos kísérőprogramok – gyermekfoglalkoztatók, póni lovaglás, főzőverseny – várták az érdeklődőket. Idén azonban a díjugrató társrendezvényeként évek óta megrendezett Szatmári Kft- féle céges családi nap elmaradt, így ezáltal a tömeg valamivel szerényebbnek tűnt az előző években megszokottnál. Ennek ellenére is nagyon sokan voltak kíváncsiak a lovakra és lovasaikra, akik - amíg a nép a büfékben sörözött, fagyizott, és a hamburgerezett - a pályán bizony kemény küzdelmet folytattak.

Sajnos a mentőknek is akadt dolguk, mégpedig pont a jászberényi Ugrin Ildikót kellett elszállítaniuk a helyszínről, aki lovával nagyon szerencsétlenül esett. Öröm az ürömben azonban, hogy Ildikó a hírek szerint nem szenvedett komolyabb sérülést.

A jászberényi versenyzők lovaglását természetesen mindig lelkes taps jutalmazta, bár a hazai pálya ez esetben nem jelentett előnyt, hiszen az erős mezőnyben nem sikerült végül az élbolyban végezniük. Agócs László és Fülöp Petra, a Jászberényi Lovas Baráti Kör versenyzői staféta ugratásban a 7. helyet szerezték meg, Sinka Andrea a Zagyvamenti Lovas SE tagja, a versenyszámbeli partnerével a 18. lett. Petra, Maxi nevű lovával az ifjúsági versenyszámban 5. helyezést ért el. A jászberényi lovassportot kedvelők számára igencsak ismerős Füzér Gábor lánya, Flóra, pedig a kezdő lovak stílusversenyében, Lola lovasaként az első helyet szerezte meg.

Az úgynevezett B1/c nyitott versenyszámban mind Takács János (Zagyvamenti Lovas SE – amúgy Electrolux vezérként a verseny fővédnöke), mind klubtársa Csónaki István, mind a jászárokszállási Jeddi Rita, hibapont nélkül vezették lovukat végig a pályán.

A nap fő versenyszámát, a XIV. Electrolux Nagydíjat pedig összevetés után, végül Csilló Balázs (Csilló Lovasiskola) nyerte Raszputyin nevű lovával. A versenyek nyertesei jórészt az Electrolux különféle háztartási készülékeit – hűtőket, fagyasztókat - vihették haza a serlegek mellé.

A versenyszámok végén kollégánk, Ács Tibor, Varró József többszörös magyar bajnokot, versenyigazgatót kérdezte:

Miután a Radetzky mars ütemére az utolsó versenyszám lovasai letudták a szokásos tiszteletkört, a szórakoztató ipar napszámosai kiengedték a levegőt a légvárakból, a VIP büfé is bezárta kapuit és a vendégek nagy része is elkezdett hazafelé szállingózni. Kisvártatva a lószállító kamionok és a nyeremény hűtőszekrények konvoja is elhagyta a helyszínt, így csak az emlékek maradtak, illetve az a rengeteg fotó, melyet kollégáink készítettek a nap folyamán. Ezekből hamarosan egy nagyobb adag kerül majd fel a Galériánkba.

A XIV. Electrolux nagydíj nyertese: Csilló Balázs, Raszputyin nyergébenA XIV. Electrolux nagydíj nyertese: Csilló Balázs, Raszputyin nyergében