Aláírták a Szolnok-Jászberény tengely együttműködési megállapodását

Öt együttműködő fél vezetője írta alá a hét elején a szolnoki Városházán azt a megállapodást, amelynek a célja a Szolnok-Jászberény tengely gazdasági együttműködésének élénkítése. Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, egyben a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás elnöke, Dr.Gedei József, Jászberény város polgármestere, valamint Hajdú László, a Jászsági többcélú Társulás elnöke egyetértettek abban, hogy a megye gazdasági versenyképességének erősítése érdekében össze kell fogni az érintetteknek és nem riválisként kell megjelenni a piacon.

Az aláírt, 4 éves időtartamra szóló együttműködés célja a Jászberény-Szolnok tengely gazdaságának erősítése, fejlődésének ösztönzése oly módon, hogy regionális, országos és nemzetközi súlya erősödjön, fejlődése pedig elősegítse a megye többi kistérsége elmaradottságának mérséklését is.
Az együttműködés kiterjed ágazati-szakmai kérdések összehangolására, térségi-gazdasági fejlesztési stratégia kialakítására, tervezési feladatokra, konkrét fejlesztések, pályázatok kialakítására és benyújtására. A tájékoztatás és információáramlás biztosítására, közös kezdeményezésekre a nemzetközi állami és regionális szervezetek irányába.

A két gazdaságilag meghatározó település, Jászberény és Szolnok összefogásával megteremthető az az egész megyét növekedési pályára állító program, amelynek kitörési pontjai a gazdaságfejlesztés, az innováció és a turizmusfejlesztés.

Egy olyan, ésszerű kompromisszumokon alapuló együttműködés kialakítása szükséges a célok elérése érdekében, amelynek hatására a jelenleg rendelkezésre álló szellemi és gazdasági kapacitások összehangolt kiaknázásával a felek növelik a térség versenyképességét, kedvező környezetet biztosítanak az új befektetési célpontot keresőknek, továbbá megteremtik a növekedés feltételeit a már most is itt tevékenykedő vállalkozásoknak.

Az innováció terén a rendelkezésre álló szellemi kapacitás megfelelő keretek között történő feltárása olyan új lehetőségeket biztosít a térség vállalkozásai számára, amelyek új eljárások bevezetését teszik lehetővé, és új távlatokat nyitnak a kis- és közepes vállalkozások számára a beszállítói státusz megszerzésére. A megállapodás tartalmazza, hogy ennek érdekében szükséges az együttműködés során innovációs központot létrehozni, s ez által bekapcsolódni az ország innovációs vérkeringésébe.

A turizmus fejlődésének erősítését a meglévő kulturális és természeti értékekre alapozott attrakciók összehangolt fejlesztésével célszerű megvalósítani, olyan turisztikai termékek létrehozása indokolt, amelyek a nagyobb települések szállás- és ellátó-kapacitására alapozva, folyamatos látogatottságot biztosítanak a nagy- és kistelepüléseknek egyaránt. Kiemelt fejlesztési prioritás például az összehangolt, termálvízhez kapcsolódó turizmus fejlesztés, illetve a falusi turizmus erősítése.