Augusztus 20. ünnepén…

A polgármester otthagyta az ünnepséget, vér folyt Jászberényben – kezdené az augusztus 20.-i ünnepségről szóló beszámolóját a bulvársajtó – már ha efféle sajtómunkások tevékenykednének városunkban… Persze azért ennél emelkedettebb dolgok is történtek múlt pénteken, a Lehel vezér téren, ahol a szentmise után szokás szerint összegyűltek az ünnepelni vágyó berényiek. Az ünnepi szónok ez évben Jakab István, az Országgyűlés alelnöke volt, aki többek között a máig ható Szent Istváni üzenetekről beszélt az egybegyűlteknek.

Képeink a Galériában! - Kattints!Képeink a Galériában! - Kattints!

- Egy nemzet akkor erős, ha van bátorsága szembenézni saját múltjával és jelenével is. Egy nemzet akkor erős, ha vannak közös céljai és mindenki tagja, részese lehet a közös céloknak a nemzet közös, nagyszabású vállalkozásának. Ha van közös akarat, ha van összefogás és egység, akkor a nemzet erős – mondta a szónok, majd hozzátette: a XXI. század bíztató, sőt csábító lehetőséget kínál a XX. században meggyötört kifosztott és szétszabdalt magyar nemzetnek… Jakab István – hiába, közelednek az önkormányzati választások… - ezek után szép lassan átcsapott az aktuálpolitika területére. Ezzel azonban egy idő után csendes távozásra késztette Gedei József polgármester urat, aki tüntetőleg egészen a Városháza épületéig vonult vissza.

Az apró közjáték nagyobb feltűnés nélkül zajlott, és a polgármester a beszédet követő kenyérszenteléskor már újra képviselőtársai között állt. Miután Medvegy János apátplébános megáldotta az új kenyeret, Sas János és Bethlendy Béla szegte meg a nemzeti szín szalaggal átkötött cipókat, hogy abból az ünneplő jászberényiek is fogyaszthassanak. Bethlendy képviselő úr azonban – aki pedig társánál sokkal aprólékosabb műgonddal végezte feladatát - sajnos a szeletelés során apróbb munkahelyi balesetet szenvedett, így őt - míg ő sebét ellátni diszkréten a háttérbe vonult – Tamás Zoltán váltotta a vágódeszka mellett. Így vagy úgy, a népviseletbe öltözött táncosok és hagyományőrzők kosarából, az utolsó morzsáig elfogyott az új kenyér.

Fotók: Jászberény OnlineFotók: Jászberény Online

Az ünnepséget a Galagonya néptánc együttes műsora után, a Palotásy Kórussal közösen elénekelt Szózat zárta. Este az ilyenkor szokásos menetrend szerint, a Városháza előtt felállított színpadon művészvendégek, majd utcabál szórakoztatta a város táncos kedvű lakosságát.

A nap krónikájához tartozik, hogy Jakab István és a Fidesz helyi prominensei, képviselőjelöltjei, támogatói, a délelőtti ünnepséget követően sajtónyilvános összejövetelt, afféle munkaebédet tartottak, melynek központi témája természetesen a választási felkészülés volt.