Dr. Gedei József: A kórházi „szelence” fedelét már nem lehet lecsapni!

Rossz irányba viszik a jászberényi kórházat vezetőik és közben mellébeszélnek. Azt a látszatot akarják kelteni, mintha rendben volna a gazdálkodás, ezért kinyitották Pandóra szelencéjét. Amikor kiderült, hogy abból hibáik is kikerültek, le akarták csapni a fedelet.

Pandóra, a görög mitológia szerint kinyitotta az ajándékba kapott szelencét, amelyből az emberiségre szabadult az összes csapás. Pandóra megijedt és gyorsan lecsapta a szelence fedelét, amiben egyedül a remény maradt benn. A kórházi vezetők, Dr. Szabó Tamás, Piroska Miklós, Juhász Dániel hasonlóan jártak el az ajándékba vett (?) Szent Erzsébet Kórházzal. Sikerpropagandájuk céljából kinyitották a „kórházi szelencét” de amikor kiderült, hogy abból számos csapás származik, gyorsan be akarták azt csukni. Valójában a reményt akarják elzárni, mert nem akarnak a problémák megoldásáról beszélni.

Dr. Szabó Tamás azt nyilatkozta nemrég az Egyenlítő Tv korrupciógyanús ügyeket firtató riporterének kérdésére, hogy ezekkel a témákkal nem a médiában kell foglalkozni. Juhász Dániel a jászberényi képviselő-testület 2010. március 16-i ülésén a következőket mondta a kórházi átvilágítási anyagról: „Szeretném javasolni, a testület döntsön úgy, hogy az április végi testületi ülésen tárgyaljuk, amikor túl vagyunk az országgyűlési választásokon…”. Ám Juhász Dániel és Szabó Tamás voltak azok is, akik néhány hónappal ezelőtt sikerpropagandát kezdtek a kórházzal, azaz kinyitották a kórházi szelencét. Juhász a múlt évben, a sajtó útján ajánlgatta a sikeres kórház átalakítás során szerezett tapasztalatait. Dr. Szabó Tamás pedig ez év januárjában még úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetben, hogy kórházának nincs adóssága, veszteségmentes és a tulajdonos sohasem akart működtetőt bevonni. Ezek az állítások valótlanok. A kórház 300 millió forint tagi kölcsönnel tartozik

Jászberénynek, amelynek képviselő-testülete 2007-ben még magánműködtető bevonásáról döntött. Nyilvánvaló az is, hogy nem lehet veszteségmentesnek tekinteni egy intézményt, ha évi 300 milliós bepótlásra szorul. Márpedig idén is ilyen összeggel támogatja Jászberény a Szent Erzsébetet. A fenti tényekből az következik, hogy Dr. Szabó és Juhász sikertörténetként akarták bemutatni kórházi ténykedésüket, ám közben kiderült, hogy az inkább csapás a városra. Ugye érthető, hogy miért nem akarnak már a választások előtt erről beszélni?

Szabó Tamáshoz hasonlóan Daher Pierre az edelényi kórház orvos igazgatója is a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje. A két fideszes jelölt között a különbség annyi, hogy Daher Pierre a pénzügyileg haldokló kórházát talpra állította, Dr. Szabó Tamás pedig nem. Szabó ebben az évben is, több mint 300 millió forint bepótlási igénnyel jelentkezett a jászberényi önkormányzatnál. Mi a titok? Kérdezték a HVG szerkesztői Daher Pierre-t a lap 2010. február 20-i számában. Ő ekként válaszolt: „A titok az, hogy én nem lopok.” A HVG-hez hasonlóan mi arról szeretnénk kérdezni a januárban még kórházi sikerekről beszélő Szabót, hogy: Mi az oka a jászberényi kórház veszteséges működésnek? És mi az oka az edelényi kórház sikerének?

Szabó a jászberényi kórházi problémákat ez év januárjában így magyarázta a helyi sajtóban: „..2010. február 1-jétől életbe lépő, újabb megszorításokat jelentett be dr. Szabó Tamás, a jászberényi Szent Erzsébet Kórházat működtető nonprofit közhasznú kft. ügyvezető igazgatója. Amint szavaiból kiderült, ezeket a finanszírozás negatív változása miatt, a jászsági emberek ellátásának biztonsága érdekében kellett meghozniuk.”. Más helyen: „A kormányzati elvonások hatására mára a jászberényi Szent Erzsébet kórház finanszírozása a 2004-es szint alá süllyedt, ezért az intézmény menedzsmentje február 1-jétől újabb megszorításokra kényszerül…” (JBO 2010. január 30).

Juhász Dániel Szabóhoz hasonlóan csupán a kormányzati felelősséget kívánta kiemelni a szektorsemlegességet számonkérő előterjesztésében. Azonban Daher Pierre példájából, az Ilex kórházat átvilágító anyagából, Dr. Székely Tamás miniszter válaszából kiderült, hogy komoly tervezési és vezetési problémák vannak a Szent Erzsébet tájékán. Daher Pierre bizonyította, hogy lehet jól is működtetni kórházat ma Magyarországon. Az egészségügyi miniszter bizonyította, hogy a Szent Erzsébet 166 millió plusz forrást kapott, ami jelentősen több mint a fideszes Szíjjártó által hiányként emlegetett évi 50 millió.

A vezetők tervezési hibáit súlyosította, hogy a kórházi könyvelés - az ILEX Kft. képviselőjének szavai szerint - a következőképpen működött: „…akkor amikor a kórház a 2009-es üzleti tervét készítette, akkor a gazdasági társaság egynegyed éves működése nem volt lekönyvelve. Tehát a kórházban a gazdasági adminisztráció gyakorlatilag 2008. utolsó időszakában, amikor megkezdődött a gazdasági társasági működés az még a költségvetés szerv végelszámolásával, bezárásával foglalkozott, nem volt lekönyvelve. 2009-ben a veszett fejsze nyele alapján kezdte lekönyvelni…”

Nyilvánvaló tény, hogy 2008-ban a kórházi átalakítást és annak vezetését „személyre szabták” (HVG 2009. március 28.), Szabó Tamás, Piroska Miklós és Juhász Dániel személyére. Közöttük politikai, baráti sőt üzleti kapcsolatok vannak, vagy voltak. Ők ígérték, hogy a létrejövő társaságok majd hiány nélkül működnek! Ez nem sikerült. Ebbéli kudarcuk okát igyekeznek másra hárítani. Közben további rossz döntéseket hoznak. Az önkormányzat véleményének kikérése és megfelelő tájékoztatása nélkül megszorításokat vezetnek be. Közölték, hogy megszüntetik a jászságon kívül élők sürgős betegellátását, felére korlátozzák az aktív osztályokon a beteg számukat, csökkentik a diagnosztikus és terápiás ellátások számát. A várólisták pedig nőnek. A kórházat átvilágító ILEX Kft kijelentette, hogy ez a megszorítás, amit „hadigazdálkodásnak” nevezett el, létszámleépítés nélkül nem jár érzékelhető pénzügyi eredménnyel.

Úgy tűnik, hogy hiába mutatott rá az ILEX Kft. arra is, hogy ha költségvetési intézmény maradt volna a kórház, akkor az mintegy 140 milliójába kerülne az önkormányzatnak, szemben a mostani hozzávetőleg 370 millióval. Szabó Tamás, Piroska Miklós és Juhász Dániel a pazarló modell, a vagyonkezelő Kft megszüntetésével továbbra sem számol. Miért is számolna, hiszen a képviselő testület többsége fenntartás nélkül nyújtja a működéshez szükséges újabb és újabb segélyeket, míg a városi költségvetési egyensúly biztosítása érdekében más intézményektől 3-5%-ot elvon. Lehetséges, hogy ott nincsenek támogatásra érdemes barátok, üzlettársak és sikert óhajtó országgyűlési képviselőjelöltek!?

Dr. Gedei József