Közös sikereinket nem szabad saját zászlóinkra tűzni...

Kedd délben sajtótájékoztatót tartott Dr. Gedei József Jászberény polgármestere, aki a városban lezajló, illetve megvalósítás előtt álló fejlesztésekről beszélt a sajtó munkatársainak, annak apropóján, hogy nemrég Tamás Zoltán és Juhász Dániel szintén ez ügyben léptek a nyilvánosság elé. Mint a városvezető elmondta, valóban sok előrelépés történik ezen a téren, ám azok megvalósulása jóval szélesebb kör érdeme, mint az a városfejlesztési bizottság elnöke illetve az alpolgármester tájékoztatója alapján esetlegesen tudatosulhat az olvasókban. A polgármester által az újságírók előtt felolvasott sajtóközleményt az alábbiakban közöljük…

Örömmel olvastam a Jászkürt cikkét Tamás Zoltánnak és Juhász Dánielnek a városi fejlesztésekről szóló sajtótájékoztatójáról. Magam is osztom képviselőtársaim bizakodását a város épüléséről- szépüléséről és én is büszke vagyok ezekre, ahogyan valamennyi képviselőtársam, akik szintén részt vettek ezen beruházások küzdelmes előkészítésében. Igaz, még korai „készre jelenteni” az utolsó földes utca felszámolását.

Hálásaknak kell lennünk Jászberény adófizetői felé, hogy biztosították a pályázati önerőhöz szükséges jelentős összegeket, de a Magyar Köztársaság Kormánya, az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és más szervek felé is, akik együttműködő partnerek voltak a rendszerváltás óta nem tapasztalt nagyságú forrás elnyeréséhez. Fontos tény, hogy a Polgármesteri Hivatal dolgozói és az általunk megbízott cégek lényegében hatékonyan működtek közre közös programunk megvalósításában. Köszönet jár nekik!

Remélem azt, hogy képviselőtársaimnak a város nevében tett ígéreteit az ADU csomópont hibáinak kijavítására a jelenlegi, illetve a következő testület és bizottságai is fontosnak tartják és mielőbb tárgyalni fogják. Jómagam is erre tettem kísérletet az elmúlt hetekben a város főépítészével, a Városüzemeltetési Iroda vezetőjével és más önkormányzati képviselőkkel.

Az ADU csomópont vitájából sok tanulság származik, amelyekből legalább kettőt érdemes megszívlelni:
- a beruházásokról szóló tájékoztatók számát és „mélységét” növelni kell, különösen a fejlesztések által közvetlenül érintettek irányában,
- terveket kell készítenünk arról, hogy a beruházásokkal járó zavaró hatásokat miként csökkenthetjük.

Képviselőtársaim tevékenységéről, a fejlesztésekről szóló általános híradás bár szükséges volt, de önmagában nem elégséges a városlakók részletes tájékoztatására, a várható beruházások megfelelő színvonalú bemutatására, illetve az ezzel összefüggő kényelmetlenségek közös kezelésére. A cikkben vázolt projekteken túlmenően a jászberényiek komoly érdeklődést mutatnak a csemegetömb, a kulturális negyed és a Jászság Népi Együttes (JNE) székház fejlesztése iránt is.

A jelzett problémák megfelelő kezelése érdekében, arra kértem fel a város főépítészét, Alvári Csabát és a Városüzemeltetési Iroda vezetőjét, Lányi Lászlót, hogy készítsenek részletes tájékoztatót az egyes beruházásokról, hogy azt külön-külön közzé tehessük a város lapjában. Javasoltam, hogy elsőként a ”Jászberény funkcióbővítő integrált településközpont fejlesztés”, majd az óvodacentrum, ezt követően a kerékpárút-fejlesztés, aztán a Zagyva kotrása- és a csapadékvíz elvezetése kerüljön részletesen, megfelelő képekkel, térképekkel illusztrálva a Jászkürtben a város lakói elé. Ezen tájékoztatók megjelenését követően sorra kell kerülnie a csemegetömb, a kulturális negyed és a JNE székház fejlesztéséről szóló részletes beszámolónak is.

Felkértem a Főépítész- és Irodavezető Urakat, hogy készítsenek cselekvési tervet számunkra, a képviselő-testületnek arról, hogy a beruházásokkal járó zavaró hatásokat az egyes beruházásoknál miként csökkenthetnénk.

Tisztelt Jászberényiek!

A változó és sokszor kedvezőtlen körülmények ellenére Jászberény Város Önkormányzata az elmúlt négy évben jelentős munkát végzett, amelynek konkrét eredményei legnagyobb részt a következő egy-két évben válnak kézzelfoghatóvá. Nem mindegy, hogy a hosszú, időnkét szenvedélyes vitákkal tűzdelt előkészítő munkát követően a jelentős forrásokkal támogatott nagyarányú fejlesztéseket miként valósítjuk meg. Nem mindegy, hogy tekintettel leszünk-e egymásra, hogy teszünk-e közös erőfeszítést a zavaró hatások mérséklésére, a félreértések tisztázására. A kérdés valójában az, hogy közös sikerként akarjuk- e megélni Jászberény város fejlődésének e jelentős állomását, vagy azt mindenki, külön-külön a saját zászlajára kívánja tűzni!
Kérem, tartson velünk, legyen városunk fejlődése minden jászberényi sikere!