A színész, ha erkély

Látványos díszlet és jelmez nélkül talán már láthattunk egy-két klasszikus darabot, de hogy mindemellett két színész „vigye el” az oly sok impozáns feldolgozást megélt Rómeó és Júlia teljes szereposztását, még az erkély „alakítását” is vállalva? Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter több mint tíz éve játszották először ezt a változatot, s bizonyítják vele azóta is: kellő mennyiségű ötlettel és tehetséggel bárkit és bármit a közönség elé lehet varázsolni, a látszólag üres színpad pedig mindig éppen az, aminek lennie kell.

Jócskán túl a háromszázadik előadáson szombat este a Malom Film-Színházban mutatták meg Shakespeare örökbecsűjének különleges formáját. Hol veronai utcává, hol bálteremmé, hol kriptává válik a helyszín, melyre nem is annyira a cselekmény előzetes ismeretéből jöhetünk rá. Hangulatok halkan és hangosan, érzelmek finoman és impulzívan: a színészházaspár átváltozásait kezdetben – akár egy pingpong- vagy teniszmeccsen a labda útját – kapkodó fejjel követjük. Pár perc után aztán már fel sem tűnik, hogy akár pillanatonként bújnak más-más figura bőrébe, hiszen nemcsak hosszabb-rövidebb monológokban, de riposztozó párbeszédekben és mozgalmas „tömegjelenetben” sincs hiány. Az összes eszköz egy kendő, egy szemüveg, két kapucnis pulóver, a fények, kevés, de hatásos zene, főként pedig a magas szintű színészmesterség.

Képek a Galériában! Kattints! - Fotók: Szalai GyörgyKépek a Galériában! Kattints! - Fotók: Szalai György

Aki netán csak a méltán népszerű Beugró rögtönző-show-ból meg az Üvegtigris epizódjaiból ismeri Rudolf Pétert (s nem látta mondjuk a Szerencsés Dánielt vagy a Cha-cha-chát), az is tapasztalhatta: dajka figuráján nem azért nevetünk, mert férfi játssza, és Júlia anyja is teljesen hiteles tőle. Nagy-Kálózy Eszter pedig többek között igazi Tybalt, míg Lőrinc barátként például „felváltva” esketik a fiatal párt. Nagy koncentrációt és rengeteg energiát, meg persze nem mindennapi összeszokottságot igénylő adaptáció, melyben a hang és a mimika a szokottnál is nagyobb szerepet kap, a gesztusok, a mozdulatok szinte mindent kiváltanak: kardot, erkélyt, méregfiolát. Testtel, szívvel, lélekkel, a teltház teljes elégedettségére.

És Rómeó és Júlia. Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordítása alapján, rendezte: Horgas Ádám.