Cop Land

Az országos média is beszámolt már arról, hogy a Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint Jánoshida önkormányzata közös, otthonteremtő program megvalósítására vállalkozott, melyet egyrészt a rendőrség által foglalkoztatott hivatásos és nem hivatásos személyek lakáshoz jutási feltételeinek megkönnyítése, másrészt a rendőr-főkapitányság állományában megmutatkozó létszámhiány indokolt. Az építési projekt I. szakaszának lezárásaként, augusztus 31-én megszületett az együttműködési megállapodás, melyet Dr. Simon Tamás dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője valamint az önkormányzat és a kivitelező cég képviselői írtak alá.

Az országban eddig egyedülálló kezdeményezés értelmében 2010 áprilisában Jánoshidán egy 24 lakásból álló lakópark átadására kerülne sor. Az egyenként 95 m² alapterületű, 1+2 félszobás házak kulcsrakész ára bruttó 16,4 millió forint.

Az együttműködési megállapodást aláíró felek a leendő tulajdonosokat különböző kedvezmények biztosításával kívánják segíteni, így Jánoshida Község Önkormányzata egyszeri vissza nem térítendő juttatásként 500.000 Ft-tal támogatja a településükön letelepedni szándékozókat, míg az építtető cég a tulajdonosok által 6.250.000 Ft szerződéses összegre kötött Fundamenta lakás-előtakarékossági szerződés számlanyitási díját, valamint a futamidő alatti befizetések teljesítését vállalja magára, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság pedig kedvezményes munkáltatói kölcsön nyújtásával kívánja támogatni kollégáit.

Ezek az összegek egyúttal önerőt is jelentenek a lakások megvásárlása során. Természetesen a kedvezmények igénybe vétele bizonyos feltételek teljesítéséhez kötött, így a jelentkezőnek vállalnia kell, hogy a lakásvásárlástól számított 10 éven keresztül a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság állományában teljesít szolgálatot, illetve áll alkalmazásban, továbbá ez idő alatt a tulajdonába került lakást nem idegeníti el, ott életvitelszerűen él. A feltételek nem teljesítése esetén a kedvezmények azonnali megvonására kerül sor, továbbá a már igénybe vett támogatásokat is vissza kell fizetni.

A lakópark felépítésén túl a minőségi színvonalú közösségi életterek kialakítását is célul tűztük. A gyermekeknek szükségük van mozgásra, játékra, az aktív korosztálynak a munka utáni pihenésre, feltöltődésre, a már nem aktív korosztálynak pedig a környezete által is biztosított nyugalomra, harmóniára. A projekt kidolgozása során igyekeztünk összehangolni ezeket az eltérő igényeket, ezért terveink szerint a lakópark közvetlen környezetében játszótér, közösségi ház, valamint közért is épülne, ahol a lakóparkban élők kedvezményesen vásárolhatnának.