Adj' Isten, Testvér! - aláírták Gyimesfelsőlokon a Testvértelepülési Nyilatkozatot

Ez az a köszönés, melyet mindenki használhat Jászberény új testvértelepülésén Gyimesfelsőlokon. Szép, felemelő, az ember lelkét melengető köszönés ott, ahol a történelmünk viharai kézzelfogható nyomokat hagytak. Ott, ahol a csángó magyar kultúra megőrzése az élet mindennapi kihívásainak része.

Szombaton a gyimesfelsőloki polgármesteri hivatalban megtörtént a nagy esemény. Szabó Tamás, Jászberény város polgármestere és Timár Zsombor-László, Gyimesfelsőlok polgármestere aláírta a Testvértelepülési Nyilatkozatot. Papíron új, de mindkét település polgárainak szívében régi kapcsolat öntetett hivatalos formába az 1000 éves határ közelségében. A jászberényi ünnepélyes aláírási ceremóniára a XXI. Csángó Fesztivál keretében kerül sor augusztus 13-án, szombaton.

Szabó Tamás elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja a két település aktív polgáraira erősen épülő kapcsolatot, melyet ennek a hivatalos formának erősíteni, mélyíteni kell, és tudja, hogy ez a kapcsolat minden téren szélesedni fog. Timár Zsombor-László kiemelte: öröm számára és az itt élő csángó magyarok számára is, hogy Jászberény a Csángó Fesztivál révén felkarolta, segíti a csángókat, s nagyon büszke Gyimesfelsőlok erre az új kapcsolatra.

- Huszonegy év adósságát törlesztjük az erdélyi magyarság felé - ez szívügyünk volt – jegyezte meg Nagy András városkapcsolati tanácsnok. Ő októbertől felkarolta és támogatta a Kocsán László – a Jászság Népi Együttes művészeti asszisztense – által megalapozott kezdeményezést a testvérkapcsolat felvételére. Telek Béla tanár úr meghatottan mesélt arról az időről, amikor még ő is táborokat szervezett a 90-es években Gyimesfelsőlokon. Tímár Károly helyi művésszel kötött barátsága biztos, hogy a jövőben mindkét részről új kapcsolatokat fog nyitni. A hivatalos delegáció tagjai voltak még Baranyi László és Ferencvári Csaba képviselők, akiket szintén elvarázsoltak a Gyimesek.

Az aláírási ceremóniára az V. Jubileumi Csángó Hétvégén került sor. A Csángó Hétvége ötlete a jászberényiek által jól ismert Antal Tibor hagyományőrző énekes fejében született meg. Sajnos az időjárás hatalmas viharral, jégesővel beleszólt a gálaműsorok szabadtéri megtartásába, de a kultúrházba beszorulva is emlékezetes műsort adtak a csoportok a gyimesi csángókkal és a moldvai pusztinai táncosokkal együtt. Az ünnepi hétvégére Jászberényből három busznyi táncos, énekes indult útnak: a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, a Barkóca, a Gal - Ár - Is táncegyüttesek és a Lehel Vezér Gimnázium Férfikara. Minden kulturális csoport a saját költségén vett részt a rendezvényeken.

A kulturális csoportok remek „bemelegítés” – a Csíkszereda mellett rendezett két napos Csobotfalvi Vigadalmakon való sikeres szereplések - után érkeztek Gyimesfelsőlokra.

Sokan és sokat tettünk ezért az ünnepélyes pillanatért. Köszönet az önkormányzatoknak, a jelen volt csoportoknak, s mindazoknak, akik a legkisebb dologgal, adománnyal is hozzájárultak a két település kapcsolatának kialakításához. Köszönet az elmúlt időkben a szép írásokért Rédei Panninak, Kormos Lászlónak, a gyönyörű filmfelvételekért Tóth Józsefnek, az adományok célba juttatásáért Szatmári Antalnénak, Simon Miklósnak, Pomázi Gábornak, Mucsi Gyulának, Molnár Józsefnek, Szarvas Attilának…

Őszintén kívánom mindenkinek, hogy egyszer jusson el a gyimesi szoros eme kis gyöngyszemébe, Jászberény új testvértelepülésére, Gyimesfelsőlokra.