A JVV Zrt. sajtóközleménye a cég átalakulásának folyamatáról

Jászberény város 2011 októberében megalakult új képviselő-testülete még ugyanezen év végén, december 15-én döntött a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zrt. (JVV. Zrt.), a JÁSZVÍZ Kft. és a BERÉNYKOM Kft. összeolvadással történő átalakulásáról. Meghatározták azt is, hogy az intézményrendszer átalakítása során az Állat- és Növénykert mint önálló költségvetési intézmény megszűnik és az általa végzett feladatok a JVV. Zrt.-hezkerülnek. Az önkormányzat pénzügyi, gazdasági és tulajdonosi bizottsága 2010. december 22-i ülésén határozott arról, hogy a JVV. Zrt. üzemeltetési szerződés keretében a Lehel Sportlétesítmények Vagyonkezelő Kft.-től vegye át a sportcélú ingatlanok működtetését, míg az uszoda és a strand esetében a JÁSZVÍZ Kft. vegye át a működtetést üzemeltetési szerződés megkötésével.

Mindezen döntések természetesen számos, határidős feladat elvégzését jelentették a JVV. Zrt. és leányvállalatai vezetése, kollektívája számára. A társaságcsoport átalakulásának feltételeit a gazdasági társaságokról szóló törvény rögzíti, s ennek megfelelően kezdődött meg az önkormányzati döntések végrehajtása. Első lépésként meghatároztuk az átalakulási vagyonmérleg-tervezet és vagyonleltár tervezet forduló napját (2010. december 31.), majd kiválasztottuk és megbíztuk az átalakulási folyamathoz elengedhetetlenül szükséges könyvvizsgálót. Az összeolvadó társaságok éves beszámolóinak határidőre történő elfogadását követően a vagyonmérleg és vagyonleltár-tervezetet, az egyesülési szerződést, az alapító okiratot a képviselő-testület 2011. június 29-i ülésén elfogadta. Menet közben természetesen intézkednie kellett, hogy a leányvállalatoknál is megszülessenek a szükséges döntések, s ezek az alapítói döntésekkel összhangban legyenek. Ez is megtörtént, s így az átalakulás menetének első fázisa – a szükséges tulajdonosi döntések meghozatalával – eredményesen lezárult.

A folyamat időigényességét látva a JVV Zrt. Felügyelő Bizottsága javasolta az önkormányzat és a tulajdonosi jogot gyakorló felé, hogy vizsgálja felül a korábban meghatározott 2011. június 31.-i beolvadási határidőt. A képviselő-testület 2011. március 9.-i ülésén ezt a javaslatot elfogadta és az átalakulás határidejét 2011. szeptember 30.-ra módosította.

Az átalakulás menetrendjének második fázisában a cégjogi eljárások mellett az új szervezet felállítása a feladat. Ennek keretében többek között ki kell alakítani az új divíziókat, át kell vizsgálni a teljes szerződésállományt, s ahol szüksége ott aktualizálni is kell. Ki kell alakítani a belső és a külső kommunikáció rendjét a divíziókban és a cégvezetésnél, továbbá biztosítani kell az új szervezetben az eredményes munkavégzés személyi feltételeit is. Ez a munka jelenleg folyik és az önkormányzat által megadott határidőig, október 1-jéig be is fejeződik.

Az átalakulás mellett párhuzamosan haladt az intézményhálózat átalakításából a JVV Zrt.-t érintő feladatok megoldása is. Az Állat- és Növénykert, valamint a sportingatlanok működtetésének átvétele kapcsán számos egyeztetés után elkészült és elfogadásra került a JVV Zrt. alapító okiratának módosítása, amely már tartalmazza az új feladatokhoz kapcsolódó tevékenységi köröket. Az Állat- és Növénykert üzemeltetéséhez szükséges dokumentációk elkészültek, a szükséges engedélykérelem az illetékes hatósághoz benyújtásra került. Az engedélykérelemhez szükséges szerződéseket (pl. állatorvosi ellátásról, illetve hulladékszállításról és kezelésről) megkötöttük. Fontos, hogy az intézmény valamennyi dolgozója vállalta az átlépést az új üzemeltetőhöz.

A Lehel Sportlétesítmények Vagyonkezelő Kft.-vel a JVV Zrt. a sportcélú ingatlanok, a JÁSZVÍZ Kft. az uszoda és strand kapcsán kötött 2011. február 28-án üzemeltetési szerződést. A működtetésre átvett sportlétesítményekben a műszaki állapotfelmérés megtörtént, amely során számos olyan, azonnali intézkedést igénylő probléma merült fel, amelyek megoldás élet- és vagyonvédelmi szempontból nem tűrt halasztást. A városi stadionban a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság labdarúgó elődöntőjének megrendezése kapcsán történtek felújítások, melyek kivitelezéséhez vállalkozók és cégek (TÉBA Tüzép, HORIZONT Kft, Csík Árpád) is biztosítottak támogatást, akiknek ez úton is köszönjük a gyors segítséget.

A JVV. Zrt. átalakításának célja, hogy hatékonyabban, gazdaságosabban működő szervezet jöjjön létre, amely magasabb színvonalú szolgáltatások biztosítására képes. A leányvállalatok beolvadása, a divíziók kialakítása mind ezt a célt szolgálja, s az üzemeltetésre átvett Állat- és Növénykert, valamint a sportlétesítmények esetében is ezt szeretnénk elérni. Természetesen az átalakulási folyamat során arra törekszünk, hogy lakossági szolgáltatásaink színvonalában az átmenet ne éreztesse hatását, azt követően pedig az elmúlt években megváltozott, megnövekedett lakossági, társadalmi igényeket, elvárásokat mind teljeskörűbben tudjuk kielégíteni.