Marosszentgyörgy a következő testvértelepülés

A jászberényi képviselő-testület a kölcsönös partneri szándékok deklarálását követően szerdai ülésén felhatalmazta Szabó Tamás polgármestert a Marosszentgyörgy (Románia) községgel kötendő testvértelepülési megállapodás aláírására.

Az idén 800 éves Marosszentgyörgy és Jászberény között a kapcsolat a két település kulturális kapcsolataiból fakadóan, civil kezdeményezésre jött létre, hiszen a marosszentgyörgyi Soli Deo Gloria vegyeskar és a jászberényi Déryné Vegyeskar között régóta igen kiváló viszony áll fenn. 2011. május 7-én Jászberény város polgármestere, valamint Marosszentgyörgy város polgármestere egy baráti megállapodást írtak alá - a marosszentgyörgyi kóruséneklés 100. évfordulója alkalmából -, amelyben a településvezetők rögzítették a kulturális, intézményi és egyéb területekben rejlő együttműködési hajlandóságukat.

A kórusok és oktatási intézmények közötti kapcsolat mára annyira elmélyült, hogy családok százai között szövődtek baráti szálak. A Soli Deo Gloria Ökumenikus Kórus és a Déryné Vegyeskar között már régóta fennálló szoros baráti kapcsolat a számtalan közös fellépésnek és hangversenynek köszönhető, ebből fakadóan Jászberényben és Marosszentgyörgyön is méltán ismertek a települések kórusainak tagjai. A kialakult viszony és a további sikeres együttműködés záloga lehet az, ha a két település jövőbeni kapcsolatát egy testvérvárosi megállapodás megkötésével helyezik új alapokra melyet, a Déryné Vegyeskar városunk vezetésénél már korábban is kezdeményezett.

A testvértelepülési szerződés aláírásával a jövőben nemcsak kulturális téren működhet együtt a két település, hanem a tapasztalatcsere más területekre is kiterjedhet, ezáltal is teret adva az eddig kialakult kapcsolatok további fejlődésének és a civil kezdeményezéseknek – áll az előterjesztésben. Marosszentgyörgynek nem az első jászsági testvértelepülése Jászberény, hiszen Jászalsószentgyörggyel is ilyen kapcsolatokat ápol.