V. Jubileumi Magyar-Magyar Konferencia

Augusztus 13-án szombaton, 10.00-13.00 óra között, a XXI. Csángó Fesztivál, Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja keretében immár ötödik jubileumi alkalommal kerül megrendezésre a Magyar-Magyar Konferencia. A konferencia idei témája a Csángó kisebbségi megmaradás. A megmaradás lehetőségeit, jelen és jövőképét járják körbe kérdéseket felvetve, válaszokat keresve, együtt a magyarországi előadók és a gyimesi-, moldvai csángó magyarság képviselői.

A gyönyörű színpadi csángó táncok mellett, nagyon fontos évről-évre mélyebben megismerni a kisebbségben élő csángó magyarok mindennapi gondjait. Keressük a segítségnyújtás lehetőségeit, elmondjuk a problémákat, megosztjuk egymással a sikert, az örömöt, igyekszik mindenki tanulni a másiktól. Nekünk, akik itthon az anyaországban, Jászberényben élünk, feladatunk megteremteni a lehetőséget beszélgetésre, tanácskozásra. Kiemelten ajánlom a tisztelt figyelmükbe Jászberény új testvértelepülésének, Gyimesfelsőlok polgármesterének Tímár-Zsombor Lászlónak a konferencia záró előadását, mely A testvértelepülések önazonosság megtartó jelentősége címet viseli.

Kis konferencia történelem:

A Csángó Fesztivál megszületésekor már volt igény a megbeszélésre, az útkeresésre. 1991-ben, az első fesztiválon, Antall József miniszterelnök nyitotta meg, indította útjára az akkor még Csángó Konferencia elnevezésű rendezvényt. A második fesztiválon is meg lett tartva a Csángó Konferencia. 1994-ben két órás kerekasztal beszélgetésre zsugorodott a tudományos tanácskozás, majd szünet következett egészen a VIII. Csángó Fesztiválig. Míg az első két alkalommal két napon át tartottak az előadások, addig a VIII. Csángón öt napra érkeztek Jászberénybe a szakemberek. Ekkor 1998-ban már Folklórkonferencia volt az elnevezés és az Európai Folklór Központ rendezte. A IX. és X. fesztiválon ismét Csángó Konferencia az elnevezés és három napos volt az előadás sorozat, majd 2000-től ismét szünet következett. Ezeken a rendezvényeken közel száz folklorista, néprajzkutató vett részt, több mint tizenöt ország képviseletében.

2007-ben Dr. Gedei József, Jászberény akkori polgármestere, kezdeményezésére szervezte meg a város a Déryné Művelődési Központtal közösen, az első Magyar-Magyar Konferenciát. 2008-tól már a Csángó Fesztiválhoz került a szervezés és azóta a fesztivál főrendezője, Kocsán László szervezi a konferenciákat. Az elmúlt négy évben a konferencia 3-4 órás lett. A négy év alatt közel 50 előadást hallgathattak az érdeklődők Nyárád-mentétől, a szlovák nyelvtörvényen, a csíki székelységen át, egészen a legfontosabb feladatunkig, a moldvai, gyimesi csángó magyar kultúráig.