Zolit elismerték

A Jász-Nagykun Szolnok Megye Sajtójáért elismerő díjat kapta városunk egyik újságírója Dézsi Zoltán. Zoli Kovács Sándortól, a megyei közgyűlés elnökétől vehette át az elismerést. A négynapos ünnep felénél hívtam fel telefonon.

- Szia Zoli! Mit csinálsz éppen?

- Idén másodszor tudtam hazajönni, így összeszaladtak az ünnepek. Éppen apukám, az öcsém, a keresztfiam és jómagam születés és névnapját ünnepeljük tömbösítve.

- Akkor bele is vágok a közepébe: meglepett a kitüntetés?

- Igen is, meg nem is. Meglepett, mert nem szoktam hozzá, hogy egy újságírót megtiszteljenek, és nem lepett meg, mert magam is úgy gondolom, hogy mindenkor igyekeztem minél több „reklámot” csinálni a Jászságnak.

- Például a Riporter Kerestetik kapcsán?

- Talán igen, de azért visszább mennék egy kicsit az időben. 1992-ben, vagyis csaknem húsz esztendeje, a kábeltévé akkori főnöke, dr. Novotni Jánosné vett fel a kábeltévéhez. Iszonyatosan sokat dolgoztunk. Főleg Bethlendy Csaba operatőrnek köszönhettem sokat, aki rengeteg mindenre megtanított. Hőskor volt, mindent magunknak kellett kitalálni. Ma már hihetetlen, de az idősebbek még emlékezhetnek rá: szerdánként szinte minden tévét ráhangoltak a KTV-re. Azután jött a Rádió Jászberény (a mai TRIÓ elődje), amelynek egyik alapító tagja lehettem. Jött a nagy iskola, a Coop, ahol Bartus Pál tanított rengeteget. Később az általad is említett Riporter Kerestetik, a Telesport, a Kékfény, majd pedig az ország legnagyobb szabású turisztikai magazinja, a Hazai Turizmus.

- Amelyben eddig hányszor szóltatok a Jászságról?

- Nem tudom, de öt-hat egész adás biztosan készült itt. Ha egy mód van rá: megpróbáljuk kollégáimmal ajánlani a Jászságot mindenkinek.

- Főszerkesztőként tudod befolyásolni a műsor tartalmát?

- Persze, de nem elvtelenül. De ha van mit megmutatnunk, akkor megmutatjuk. Egyébként ennél izgalmasabb munkám még nem volt. A cél: ajánlani a magyaroknak, Magyarországot.

- Legemlékezetesebb riportjaid?

- Nehéz, mert sok van. Az athéni és a pekingi Paralimpia mindenképpen, de riporterként komoly feladat volt, az egyébként borzalmas Taczman gyilkosság feldolgozása is. Vagy a 90 esztendős Baróti Lajos életrajzi filmjének megalkotása is. A legendás edző azt írta utána nekem, hogy ez volt a legjobb film, amit valaha róla készítettek.

- Terveid, a szakmában?

- Amíg megy a mostani műsor, addig a dolog egyértelmű. Utána meg majd kiderül. A mi szakmánkban ma minden oké, holnap meg ott állsz munka nélkül.

- Elfelejtettem az elején, mondott valamit a közgyűlés elnöke, amikor átadta a díjat?

- Azt mondta, hogy: büszkék rám, és nyomon követik a pályafutásomat. Nagyon jól esett, hogy a megyeszékhelyen tudják, hogy mit csinálok, és még értékelik is.

- Ez végszónak is tökéletes, nem is zavarlak tovább, ünnepelj szeretteid között, hiszen ahogy hallottam Tőled, ritkán van együtt a család. Boldog névnapot kívánok, olvasóink nevében is!

- Köszönöm szépen.

Címlapfotó: Mészáros János