rÁFAragtunk

Szóval azért az meglátszik, ha valaki egész életében - akár tanárként akár igazgatóként - komolyan vette a pályáját. Az bizony akkor is pedánsan, „tanárbácsisan” teszi a dolgát, mikor teszem azt a polgármesteri pulpituson ül. A szerdai önkormányzati ülésen Nagy András alpolgármester – s mint tudjuk, gimnázium igazgató - pontosan ily módon, akkurátusan, minden részletre figyelve irányította a testületet. A polgármestert távollétében helyettesítő pedagógusról lerítt, hogy – miként annak idején a tanórákra tette – itt is készült, sőt abban sem vagyok, biztos, hogy otthon, fejben, nem játszotta le az egész ülés ráeső részét. Mint egy osztályfőnök a tanári asztal mögött, úgy ült az emelvény közepén.

Ha kellett, figyelmeztetett, ha kellett kérdezett, ha kellett - hogy érthető legyen, mindenkinek - pontosított. Ott kérem pont, vessző, bekezdés a helyén volt. Mint a nyolcvanas évek elején, fizika órákon… Ám akkor alkalmanként harminc kamaszodó gyerekkel kellett megküzdenie, most meg huszonkét képviselővel. Ki tudja melyik volt könnyebb? Mindenesetre az „óra” most zökkenőmentesen sikerült, mert a három oldalas meghívóval rendelkező ülés nyilvános részét, két és fél óra alatt lezavarta a testület.

Nagy András ebben azért jelentős segítséget kapott Juhász Dániel alpolgármester úrtól, aki három, hosszabbnak tűnő napirendi pont, napirendről történő levételét kezdeményezte – no nem a hosszuk miatt, hanem előkészítetlenségük okán.

Mivel a testület ezt megszavazta, így ma nem foglalkoztak az önkormányzati tulajdonú bérlakások helyzetével, az önkormányzat vagyonával foglalkozó rendelet megalkotásával, illetve a vagyongazdálkodás 2009. évi irányelveire vonatkozó előterjesztéssel sem.

Az ülés elején Sas János képviselő úr szóba hozta a neszűri szeméthelyzetet, illetve az ott élők egy részének „törvényen kívüliségét”:

Dr. Kis András aljegyző válaszában elmondta, ha valaki állandó jászberényi lakos és a szociális törvény előírásainak illetve az önkormányzat rendeleteinek megfelel, akkor ha rászorult az illető, nem lehet megtagadni a segélyt. Ettől persze igaz, hogy „törvényen kívüli” emberekkel nehéz törvényes eszközökkel boldogulni, de ez nem ad alapot arra, hogy mi is törvénytelen eszközökkel éljünk.

A sportklubok beszámolóinak bevezetéseként Szádvári képviselő úr a felnőtt focicsapatot irányító kft-vel kapcsolatos aggályait osztotta meg a testülettel.:

Mint Pomázi Gábor a JSE elnöke elmondta, több dologban nem tudtak megegyezni a kft képviselőivel, ezért is nem léptek még be a kft-be. Folyamatosan tárgyalnak a helyzet tisztázása végett.

A testület ezután elfogadta a JSE, a JTKF DSE (kézilabda), a JRK (röplabda), illetve a JKSE (kosárlabda) sportegyesületek éves beszámolóit, miként utána a Városi Óvodai Intézményét is. Ez utóbbinál lejárt az intézményvezetői megbízatás, és a testület ezen az ülésén döntött arról, kit bíz meg a következő időszakban az intézmény vezetésével. Nagy meglepetés nem született, mint ahogy ez Bethlendy Béla előterjesztőként megtett hozzászólásából és Nagy András szavaiból is kiderül:

A testület tehát - eddigi munkájának elismerése mellett - egyhangúlag, további öt évre bizalmat szavazott Beszteri Évának.

Ezután határidő módosításokról, különböző támogatásokról döntött a testület, és többek között arról, hogy idén is csatlakozzon Jászberény az Európai Autómentes Nap programjaihoz.

Az Ipartelep még mindig olyan része a városnak, ahol aszfaltozatlan utcák vannak, itt az utak kialakításához több ingatlantól területeket kell elvenni, a tárgyalások megkezdésére adott felhatalmazást a testület az illetékes bizottságnak.Szabóné Gara Irén, mint a terület választott képviselője már hosszú idő óta kardoskodik a kérdés mielőbbi rendezése mellett

A képviselők egy része szerint, az ottani tulajdonosok, azt a pár négyzetmétert, amire a telkükből szüksége van az útnak, örömmel odaadják ingyen, hogy cserébe aszfaltúton járjanak. Első körben az önkormányzat is ezen álláspontból kiindulva szeretne tárgyalni a tulajdonosokkal.

A sportegyesületek mégegyszer napirendre kerültek, ezúttal 2009. évi önkormányzati támogatásukról döntött a testület. Ennek értelmében a Jászberényi SE-t (a felnőtt focisták nélkül) 8 500 000 forinttal, a Jászberényi Röplabda Klubot 5 000 000 forinttal, a Jászberényi Kosárlabda SE-t 6 300 000 forinttal, a JTF DSE-t 1 200 000 forinttal támogatja a város.

Nagyobb vita alakult ki a Yakuzák SE Ferencesek terén található, egyházi tulajdonban lévő tornacsarnokáról, mellyel kapcsolatban az egyesület, az önkormányzat és az egyház készül szerződést kötni. Az eredeti javaslat szerint a szerződés tíz évre szól, ennyi ideig adná ki az egyház a termet a városnak, illetve azon keresztül a Yakuzáknak, havi 200.000 forintos bérleti díjért. Több képviselő viszont felvetette, hogy mivel egy-másfél éven belül az ott sportolókat városi intézményekben kívánják elhelyezni, miért a hosszú bérleti idő?
Jó döntéshez kell az energia...Jó döntéshez kell az energia...Szántai Tibor, Szádvári Gábor, majd Nagy András hallható az alábbi felvételen:

A testület döntése értelmében az illetékes bizottság végül is a 2010 végéig kötendő szerződésről fog tárgyalni az egyházzal

Utólagosan került a napirendbe az ülés egyik leginkább húsba – vagy inkább pénztárcába – vágó előterjesztése. Tamás Zoltán a Városfejlesztési bizottság elnöke nem szolgált jó hírekkel. Az Európai Uniós pályázatok önrészét a július1-től esedékes áfa emelés miatt meg kell emelnie a testületnek – feltéve, ha be akarja fejezni a futó projekteket….

A vita nélkül meghozott kényszerű döntés után már csak néhány közérdekű bejelentés volt hátra. Több képviselő, így Szatmári Antalné és Szabó József is a város és külterületi részein előforduló elhanyagolt porták miatt elszaporodó rágcsálókkal, kisállatokkal kapcsolatos lakossági panaszokról szólt, volt aki konkrét esetek miatt kérte az aljegyző segítségét, de szó volt az elhanyagolt utcafrontokról is, melynek egyik legjobban szembetűnő példája a Zöld Ász büfé előtti dzsumbuj. Ugyanakkor a Ferencesek terénél, a Zárda kerítésénél egy pedagógus, Bodor Viktor nagyon szép parkosítási munkát végez - osztotta meg örömét Cserta Istvánné.

Ezzel a soros ülés nyilvános része véget is ért. A Tanár úr az „órának” véget vetett, ám míg a média képviselői - valószínűleg jól viselkedtek - hazamehettek, a képviselőknek még bent kellett maradni a teremben. Nagy András zárt ülést rendelt el, melyen többek között köztéri pavilonok tulajdonainak rendezéséről, illetve az augusztus 20-i városi ünnepség szónokának személyéről döntött a testület. (A döntés ismeretében mondhatjuk, bölcsen…)