Csángó bál – jászsági közreműködőkkel

Budapesten immár 16. alkalommal rendezik meg a Csángó Bált. Egy csángókhoz köthető rendezvény pedig természetesen nem múlhat el jászsági közreműködők nélkül.

A Petőfi Csarnokban február 10-én tartandó rendezvényen színpadra lépnek hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Klézsétől Gyimesfelsőlokig, így a bál vendége lesz többek között Legedi László István, Hodorog András, László Erzsébet, Nyisztor Ilona, László Paula, László Ioána, Mandache Aurel, Antim Ioan, Timár Viktor, Tímár János, Antal Tibor, Mojszi Gábor, Kicsi Kóta Károly, Petrás Mária és a Dresch Quartet. Ahogy mondani szokták, a névsor nem gyenge, a jászberényieknek pedig a legtöbb név igencsak ismerős lehet.

A műsorban fellép a Jászság Népi Együttes is, Kádár Ignác felcsíki és Kocsán László moldvai koreográfiájával.

A bálhoz kapcsolódó programok sorában pedig megtekinthető lesz Kocsán László és Mucsi Gyula fotókiállítása a moldvai csángók életéről.

A rendezvénnyel a szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra akarják felhívni a közvélemény figyelmét és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies, páratlanul gazdag népművészetének - a viseletek, szoksások, táncok - bemutatása.
A XVI. Csángó Bálon Lakatos Demeter csángó magyar költőnek - az északi csángó nyelvjárás egyetlen szépirodalmi megörökítőjének - állítanak emléket születésének 100. évfordulója alkalmából.