Hatalmas elismerés a 40 éves Jászság Népi Együttesnek

Szüretelő, mustkóstoló táncosokkal és zenészekkel kezdődött az idei, jubileumi Kállai Kettős Néptáncfesztivál Nagykállóban. A 25. alkalommal megrendezett találkozón a szakma jól és kiválóan minősült együttesei, valamint meghívott vendégegyüttesek vettek részt, csakúgy mint minden alkalommal. Néptáncos körökben a fesztivál igen magas elismerésnek örvend, az együttesek több heti-hónapi intenzív munkával, nem kis energia- és anyagi ráfordítással vágnak neki ennek a rendezvénynek.

Idén tizennyolc együttes versengett a hatalmas kitüntetést jelentő fesztiváldíjért, műsorukat a meghívott külföldi csoportok programjai is tarkították. A háromnapos rendezvény október 14-én, pénteken kezdődött és egészen vasárnap estig tartott. Az első két nap a versengés jegyében telt, minden együttes bemutathatta, hogy min is dolgozott olyan keményen az elmúlt időszakban. A csoportok álma ugyanis, hogy a vasárnapi gálaműsor boldog résztvevői vagy éppen a fesztivál nyertesei legyenek.

A kihirdetett eredmény alapján végül tíz együttes jutott a záróműsorba, így ők izgulhattak tovább az eredményekért. A várakozással töltött nap vége felé pedig végre kiderültek a helyezések. A jubileumi rendezvény fesztiváldíjas együttese az idén fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Jászság Népi Együttes lett. A jászberényi csoport rendkívül színvonalas produkciójával vívta ki a zsűri elismerését és nyerte meg a fesztivált. Az együttes Pál István „Szalonná”-val és zenekarával lépett a színpadra, a már Csángó Fesztiválon látott „Tiszta szívből” c. műsorból állítottak össze egy válogatást. A fél órás versenyprogramban a nézők bökönyi, vajdaszentiványi, felcsíki, moldvai és kalotaszegi táncokat láthattak a csapat egyébként igen széles repertoárjából.

A fesztivált követően Szűcs Gáborral, az együttes vezetőjével beszélgetett Dudás Dóra:

- Hogyan értékeled ezt a fesztivál győzelmet?

Nagy öröm számunkra, hogy fesztiváldíjas lett az együttes. Ebben a műsorban már a fiatal „Jártatós” táncosok is szerepet kaptak, s kiválóan teljesítettek. A színpadon egyszerre jelent meg a fiatalság lendülete, a rutin és a letisztult nyugodt táncolási mód. Színes ötvözete volt az egyéniségek, karakterek megjelenésének ez a műsor. Rendkívül jó a jövőt nézve, hogy a fiataloknak az első felnőtt fesztiváljukon ilyen sikerben volt részük az idősebb korosztállyal karöltve.

-Mi az az erő az együttesben, mely által még mindig ilyen színvonalon tud dolgozni?

Fontos a közösség, a csapatban történő gondolkodásmód. A tánc szeretete és alázata elengedhetetlen. Nem kevés energiát igényel a táncosoktól, hogy az együttes folyamatosan évek óta magas szinten teljesít. Nem igazán szeretem a langyos vizet, szerencsére az együttesnél dolgozó szakmai munkatársak, s a csapat is hasonlóan vélekedik. Kiváló táncosok sokasága teszi ki szívét, lelkét a próbákon és a színpadon. Most azt kértem tőlük, hogy táncoljanak önmagukért, legyenek büszkék, hogy a Jászság Népi Együttes táncosai, és táncoljanak a három táncos barátunkért, akik lassan egy éve már nincsenek köztünk. Nehéz volt könnyek nélkül lejönni a színpadról, s a fesztiváldíjat megélni.

Részletek a zsűri értékeléseiből:

„Példaértékű, amit a Jászság Népi Együttes csinál. A profiknak, és az egész szakmának ezt kívánom. Együtt van a lélek, tánctudás, zene, viselet, szerkesztés, minden. Kiemelkedő a több generáció megmutatkozása egy műsoron belül.” – mondta Németh Ildikó, Harangozó-díjas néptáncművész, pedagógus.

Dr. Diószegi László, Harangozó-díjas koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke kiemelte azt a tánctudást, amit a gyűjtések alatt az „öregektől”, adatközlőktől tanultunk. „Teljes egész a műsor; gomolyog, összeáll, vezeti a figyelmet, természetes, de pontos, és nincs semmi a véletlenre bízva.”
Pál Lajos, népzenekutató véleménye szerint: „Hihetetlen látni, hogy dolgozik a Jászság Népi Együttes. Igazi élmény volt.”

A műhelymunka nem áll meg:

Az “Örökös Kiváló Együttes” címmel és a “Bartók Nívódíj”-jal büszkélkedő Jászság Népi Együttes azonban maga is nagyszabású rendezvénnyel várja a közönséget decemberben. A csoport fennállásának 40. évfordulóját ugyanis háromnapos vigadalmi napokkal ünnepelik majd táncosok, zenészek, barátok, érdeklődők. A december 9-11-ig tartó rendezvény első napján újra színpadra áll az együttes nagysikerű, Csík zenekarral még 2003-ban közösen elkészített rendkívül színvonalas produkciója, a „A kor falára” című egész estét alkotás. Szombaton, 10-én 16.00 órától az együttes egykori és jelenlegi táncosai és zenészei várják a közönséget „Egykor és ma” című gálaműsorukra. A produkcióban közreműködik a Dűvő Zenekar, a Jártató Zenekar, Pál István „Szalonna” és zenekara, valamint a Zagyva Banda. Vasárnap pedig a Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncosai szórakoztatják az érdeklődőket, ezen felül tánc- és énektanítással, kézműves foglalkozással, koncertekkel, filmvetítéssel várják a remélhetőleg minél nagyobb számban megjelenő közönséget. A rendezvénysorozat idején napközben népművészeti vásár is gondoskodik a kiváló ünnepi hangulatról.

A jubileumról részletes tájékoztatást a www.facebook.com/JaszsagNepiEgyuttesJaszbereny oldalán és hamarosan a www.jne.hu honlapon talál!

Ünnepeljen együtt decemberben a 40 éves, fesztiváldíjas Jászság Népi Együttessel!

Vaprezsán Viktória