Ígéretek Lila Ködben

A Lila Ködbe gabalyodás, nem holmi zavarodott eltévelyedés. Mindez határozott céllal történik Angyalföldön. A belépéshez kell egy marék elhatározás, a bennmaradáshoz folyamatos kreativitás. Így máris egy Vidám Falu polgárai lehetünk. Mindehhez persze elengedhetetlenül szükséges a Garbo Kiadó által nyújtott irodalmi háttér, Szecsődy Péter szerkesztő segítő gondoskodásával.

Már csak szűk egy hónap és az Ünnepi Könyvhéten az érdeklődők kezükbe vehetik a Garbo Kiadó szerkesztésében megjelenő VII. Ígéretek című amatőr írók, költők antológiáját. Abban kiemelkedő megtiszteltetésben van részem, hogy ennek az antológiának én is részese vagyok. A kiadó kezdeményezésére jött létre a Lila Köd Könyveskávézó, valamint minden csütörtökön az angyalföldi József Attila Művelődési Központban tartja összejöveteleit a Vidám Falu Irodalmi Klub, ahová meghívást kaptak a kötetben megjelenő Ígéretek.

A cikk szerzője, Kocsán László (balról a második) a Vidám Falu Irodalmi KlubbanA cikk szerzője, Kocsán László (balról a második) a Vidám Falu Irodalmi Klubban

Szecsődy Péter szerkesztő a költők közös irodalmi elmélkedése előtt osztotta meg velem gondolatait:

„Ez az ország a nagyon tehetséges emberek országa is, meg a nagyon butáké is. A tehetséges embereknek nincs helyük, nincs lehetőségük arra, hogy megnyilvánuljanak. Sok az eszkimó, kevés a fóka, de ezt sokféleképpen lehetne mondani. Azt gondoltuk valahogy megpróbálunk segíteni, azoknak az embereknek, akik tényleg, valóban tehetségesek.

Amikor az egész világ, legalábbis a mi szűkebb világunk abba az irányba megy, hogy legyél középszerű, szürke, ne gondolj bele az életedbe, fogadd el a reklámokat, egyáltalán fogadj el mindent, amit diktálnak, mindent kapjál készen és mindent megrágnak számodra, mint a hamburgert. Akkor legyen valami, amit az ember maga hoz létre, maga teremt, legyen értéke annak, hogy valaki személyiség, hogy érzései, gondolatai vannak, hogy ő egy szellem. Ezek a gondolatok voltak Ígéretek minden szelekciójának az alapjai.

Három évvel ezelőtt indítottunk el az Ígéretek sorozatot. Kiírtunk rá egy pályázatot, amire 1200 írás érkezett, melyből 43 jelent meg. Hiába írtuk ki, hogy eddig tart a pályázat, jöttek folyamatosan az írások, és ezt az óta se bírtuk abbahagyni. Idén már a hetedik Ígéretek antológia jelenik meg 60 nagyszerű írással, amiből úgy gondolom tíz százalék hihetetlenül jó!

Az Ígéretek eddigi köteteiben 250 szerző jelent meg. 250 olyan ember, aki beleírta magát a magyar irodalomba. Nagyon reménykedem abban, hogy lesznek, kik úgy fogják majd megemlíteni, hogy az Ígéretesekkel kezdett, és ez majd nagy íróknak az említése lesz. Ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a személyességet, ahhoz személyek kellenek. Legfiatalabb szerzőnk eddig hat, legidősebb pedig nyolcvan éves volt.

Nagyon jó költők vannak, akik több-kevesebb rendszerességgel elküldik írásaikat az Ígéretekbe, mert fontos nekik, számít, hogy milyen társaságban jelennek meg, és hogy ezt a társaságot ők is fényesebbé, jobbá tegyék. Mert ez így működik, együtt többek vagyunk.”

Akik szeretnének megismerkedni a Garbó Kiadóval, irodalmi klubjával, pályázataival, ide kattintsanak: http://www.garbokiado.hu