Sokasodjatok!

Sokasodjunk! – bár a központi üzenete nem ez volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet a Város Napja programjainak ismertetése okán rendeztek kedden délelőtt a Déryné Rendezvényházban, ám tanácsként mindenképp megszívlelendő. Aki pedig ezt "tanácsolta", az nem más volt, mint Fülöp Tibor, a huszár hagyományőrzés egyik honi kulcsfigurája és az 1989 óta rendszeresen megrendezett Tavaszi hadjárat főszervezője. Sokasodjatok… – szól hát az üzenet, ami ezúttal nemcsak a magyar nemzet túlélése okán lehet hasznos útmutatás – amilyen összefüggésben a jó hagyományőrző a mondanivalójába szőtte - de nyugodtan értelmezzük abbéli felszólításként is, hogy minél többen vegyünk részt az egész napos rendezvénysorozaton. A program ismeretében érdemes..

A sajtótájékoztató bevezetőjében Gál Dobos Bea, a Város Napja programsorozatának koordinátora áttekintést adott a nap eseményeiről, majd Suhaj Csilla a gyermekprogramok szervezője, Csányi Sándor a „gulyáskirály” illetve Fülöp Tibor avatott be a részletekbe. Mielőtt azonban erre rátérnénk, jöjjön egy kis történeti áttekintés.

Miért éppen április 3. a Város Napja?

1849. április 3-án Görgey Artúr főhadiszállása Jászberényben volt. A városban tartózkodott még a szabadságharc hadvezérei közül Klapka György, Aulich Lajos, Damjanich János, Leiningen Károly és Jozef Wysocki, a lengyel légió főparancsnoka. A nap folyamán Árokszállásról megérkezett Kossuth Lajos is, aki este a mai Városi Bíróság épületében együtt vacsorázott Görgeyvel és Damjanich-al, majd csatlakozott hozzájuk Leiningen is. Vacsora közben megtárgyalták a hadi eseményeket.

Ugyancsak ezen a napon, április 3-án a városba érkezett a szabadságharc hadseregének III. hadteste, valamint az I. hadtest nagyobbik része. Az II. hadtest, Aulich katonái pedig Jászjákóhalmán ütöttek tábort. Így április 4-én mintegy 23.000 magyar honvéd indult el Jászberényből Nagykáta irányába a tápióbicskei csatatérre.
Ha néhány napra is, de Jászberény fontos színhelye lett az 1848/49-i szabadságharc, azon belül is a tavaszi hadjárat történetének, eseményeinek.

A Tavaszi Hadjárat rendezvény kezdetei

A dicsőséges tavaszi hadjárat emlékére 1979-ben vörös sipkás úttörő expedíció indult el a hadak útján, hogy végigjárja Tápióbicskétől az egymást követő győzelmek színhelyét, illetve a hadjárat egyik gyermek hősének, a 12 éves Koroknai Dániel útját egészen Ácsig, ahol hősi halált halt. 1989-ben a tavaszi hadjárat 140. évfordulóját ünnepeltük. A Történelmi Lovasegyesület és a Széchenyi Társaság az évforduló méltó megünneplése tiszteletére arra vállalkozott, hogy huszárruhában végigjárják a honvédek útjain a hadjárat egy részét Jászberény és Vác között. Az úttörők expedíciója és a fenti két egyesület gondolata találkozott, megszületett a Tavaszi Hadjárat néven ismertté és népszerűvé vált rendezvénysorozat. Így 1989. április 3-án színpompás hagyományőrző rendezvény vette kezdetét Jászberényben, mely rendezvény kibővítve és minden évben egyre színesebben azóta is megrendezésre kerül.

A Város Napja
Az első Város Napja ünnepséget 1993. április 2-3-án rendezték meg. Az ünnepségsorozatba beépítették a már hagyománnyá vált tavaszi hadjáratra való megemlékezést. Az évek folyamán az ünnepség fénypontja lett az április 3-ai délután megrendezett színpompás hagyományőrző katonai alakulatok, lovasok, gyalogosok, látványos ruhába öltözött népi táncosok, katona és légierő fúvós zenekarok, mazsorettek felvonulása és szemléje. Az ünnepségen neves előadók emlékeztek, emlékeznek az 1849-i jászsági és jászberényi eseményekre. Hallhattuk már Katona Tamás és Pellyach István történészt, Kedves Gyula, Herman Róbert és Babucs Zoltán hadtörténészeket.

Fülöp Tibor, Gál Dobos Bea, Suhaj Csilla és Csányi Sándor a sajtótájékoztatónFülöp Tibor, Gál Dobos Bea, Suhaj Csilla és Csányi Sándor a sajtótájékoztatón

És a múlt után jöjjön a jövő – legalábbis ami abból április 3-ára előre látható:

9.00 órától Huszárkonyha elnevezéssel főzőverseny indul a Margit szigeten, ahol hagyományos alapanyagból készült ételeket főznek a hagyományőrző viseletbe öltözött versenyzők. Téma: gombócos ételek.

A főzőverseny zsűri tagjai:
Benke László - négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács
Csányi Sándor - gulyáskirály
Waszlavik Gazember Lászó – életművész

9.00 - 12.00 óráig „Jászsági barangoló” és „Jászberény a tavaszi hadjárat főhadiszállása” címmel - történelmi vetélkedők általános és középiskolások részére

„Jászberényi barangoló” – vetélkedő az általános iskola 5-6.osztályos tanulói részére
A vetélkedő célja: Város Napjához kapcsolódó történelmi események, helyszínek, valamint Jászberény épített és természeti értékeinek, híres embereinek megismertetése 5. és 6 osztályos tanulókkal.
„Jászberény a tavaszi hadjárat főhadiszállása” - vetélkedők középiskolások részére Városi Könyvtár Jászberény (Bercsényi út 1.)
A vetélkedőn szeretnénk megemlékezni azokról a sorsfordító napokról, melyeken Jászberényben születtek az egész magyarság sorsát befolyásoló döntések. A középiskolás korosztály számára szánt vetélkedő remek alkalom arra, hogy a diákok végigjárják Jászberény történelmi helyeit. Ezen a napon a diákok számot adnak megszerzett tudásukról; Jászberény történelméről, jellegzetes épületeiről, emlékhelyeiről, a Tavaszi Hadjárat főbb eseményeiről. Az ötfős csapatok városunk középiskoláiból és a környező településekről érkeznek. A vetélkedő összeállításáért és levezetéséért már évek óta Dr. Wirh István a SZIE ABK dékán helyettese vállal szerepet.

11.00 órától a városi ajándékok pályázatra beérkezett alkotások és a „Tavaszi emlékhadjárat az idők sodrában” című képes kiállítás megnyitója a DÉRYNÉ Rendezvényházban. A kiállítás megtekinthető: április 6. péntekig

12.00 -14.00 óra között kerül sor a Margit szigeten a Város Ebédjére – ahol vendégül látják a városlakókat egy huszárgulyásra Csányi Sándor gulyáskirály 400 fős konyhájából Akinek nem jut, az sem marad éhes, mert lesz ott kenyérlángos és rétes. Asztali áldást mond: Szántó József címzetes apát, muzsikál a Zagyva Banda.

Délután - szintén a Margit szigeten - kirakodóvásár és Gyereksziget várja a vendégeket - kézműves foglalkozások, toborzó játék, János vitéz képmutogató előadás, lovagoltatás és népi játékok

14.30 –tól a város Főterén térzenét ad a veszprémi Légierő Zenekar

15.00 órától indul az ünnepi felvonulás a Főtérről

Résztvevők:
• Légierő zenekar - Veszprém
• Belvárosi Általános Iskola Székely Mihály Tagintézményének Mazsorett csoportja
• Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csoportjai: Borbolya, Kis Árendás, Árendás, Kis Galagonya, Barkóca, Galagonya, Jártató
• Jászsági Hagyományőrző Egylet
• Jászberényi Hagyományőrző Együttes
• Jász Íjász Egyesület
• 24. Tavaszi Hadjárat gyalogos csapatai
• a Jász Huszár Bandérium
• 24. Tavaszi Hadjárat lovas csapatai

Ugyancsak itt, a Főtéren veszi kezdetét a Városi Ünnepség.
Emlékezik és köszöntőt mond: Dr. Katona Tamás történész és dr. Szabó Tamás polgármester. Ezt követően koszorúzásokra kerül sor a Városházánál az 1848-49-es gyermekhős emléktáblájánál, a Városi Bíróság Kossuth domborműjénél, a Wysovski emléktáblánál, illetve a 48-as emlékműnél.

- Magyar Hagyományőr Világszövetség, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alakulatai valamint a Jász Huszár Bandérium részvételével

16.30-tól ugyanott színpadi műsor

Fellépnek:
VIGANÓ Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csoportjai: Borbolya, Kis Árendás, Árendás, Kis Galagonya, Barkóca, Galagonya, Jártató
Légierő zenekar, Veszprém
Jászsági Hagyományőrző Egylet
JKI Belvárosi Általános Iskola Székely Mihály Tagintézménye Mazsorett csoportja

19.00 órától CIMBALIBAND lemezbemutató koncert

19.00 – a Déryné Rendezvényközpont dísztermében kerül sor a Városi elismerések díjátadó gálájára.
Az ünnepi gálaműsor keretében a polgármester városi kitüntetéseket ad át.
Ez az a nap, amikor a város vezetése elismerésben részesíti azon személyeket, akik a munka, a tudomány, a kultúra vagy a közélet területén kimagasló eredményeket érnek el és ezáltal Jászberény hírnevét öregbítik, legyenek azok helyiek vagy elszármazottak.
Ezen ünnepség keretein belül kerül átadásra: Díszpolgári cím, Pro Urbe díj, Sipos Orbán díj, a Közszolgálati Életműdíj és a Közszolgálati Nívódíj, és a Közbiztonsági díj is.

Közreműködnek:
Jászmagyarok akusztikus felállásban
Jászság Népi Együttes táncosai
Palotásy János vegyeskar