A „MACI” Alapítvány a hulladékcsökkentésért

Mint arról már korábban hírt adtunk a „Maci” Alapítvány működtetésében minta projekt zajlik Jászberényben és környékén a zöldhulladékok komposztálásáért. A 2012. január 27-én életbe lépett pályázati program majd 2013. január 31-én ér véget, tehát a megvalósítással félidőben tartunk. Ezúton kívánjuk tájékoztatni a kedves olvasót, mi is történt az eltelt időszakban. A komposztálásba összesen 130 családot tudunk bevonni.

A környezeti nevelés, az óvodán belüli és óvodán kívüli szemléletformálás, a gyerekek oktatása, nevelése alapvető fontosságú minden zöld – és nem csak zöld – ügyben. Alapvető szokásaink, szemléletmódunk itt megalapozódik. A kísérletek, napi gyakorlat során ok-okozati összefüggések felismertetése, saját tapasztalatok megélése hozzásegíti majd a gyerekeket ahhoz, hogy életük későbbi szakaszában környezettudatosan, vigyázva éljék életüket. Fontos számunkra, hogy mit tanul a gyerek az óvodájában, de még fontosabb, hogy miben nő fel, hogyan szocializálódik, mit lát és tapasztal a családjában, a közösségében. Ezért a gyerekek mellett célcsoportunkba tartoznak a családok is. Eredményes munkát csak együtt érünk el.

A kifizetési ütemezések figyelembevétele mellett eddig 62 darab ládát tudtunk átadni. A ládák átadása és a programban való bekapcsolódás egyik feltétele az ismeretterjesztő előadásokon való részvétel. Az előadások lezajlottak, ahol örömmel tapasztaltuk, hogy nagy érdeklődéssel figyeltek arra, hogy hogyan kellene fogyasztási szokásainkon, az anyagias, növekedés-orientált szemléletünkön változtatni. Hangsúlyt kapott mindannyiunk személyes felelőssége. A Zöld Óvodai programunk, a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztáló programunk azt bizonyítja a környezettudatosság legtöbbször mindennapi apróságokon múlik, olyan gyakorlatokon, amelyek alig igényelnek beruházást, háttérismereteket. Kell hozzá azonban tudás, pozitív hozzáállás és kész is számunkra az „új” út, már csak menni kell rajta. Ebben a mintaprojektben mi erre az útra léptünk.

Dobó Katalin