Élelmiszerlavina Jászladányban

300 rászoruló jutott alapvető élelmiszercsomaghoz az Élelmiszerlavina program jóvoltából Jászladányban. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta által immár negyedik alkalommal útjára indított kezdeményezés keretében idén 25 millió forint értékű tartós élelmiszer gyűlt össze a hazai rászorulók javára.

Az élelmiszercsomagokat elsősorban a létminimum alatt élő nagycsaládosok és nyugdíjasok kapták. A szétosztásban a helyi polgármesteri hivatal dolgozói segédkeztek. A rászorulók névre szóló értesítést kaptak az élelmiszerosztásról. Azoknak, akik betegség miatt nem tudtak eljönni, önkéntesek házhoz vitték az adományt. A csomagban étolajat, lisztet, krumplit és kekszet kaptak a hátrányos helyzetűek.
„Sajnos évről évre nő azok száma, akiknek a legalapvetőbb élelmiszerek előteremtése is problémát jelent. A jelentős munkanélküliség miatt számos család és kisnyugdíjas él egyik napról a másikra. Nekik óriási segítséget jelentenek a segélyakciók, kicsit megkönnyítve ezáltal a küzdelmes hétköznapokat” – mondta el az akció kapcsán Harján Béla az osztás koordinátora.

Az Élelmiszerlavina programot négy évvel ezelőtt hívta életre a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta. A kezdeményezés keretében a Syngenta által felajánlott 10 millió forint értékű vetőmagból és növényvédő szerből hazai élelmiszeripari feldolgozók bevonásával élelmiszert állítanak elő. A feldolgozásban részt vevő cégek szintén hozzátesznek az adományhoz, amely végül az eredeti mintegy 2,5-szeresére duzzadt. A programhoz idén a Borbás-ker Kft., a Detki Keksz Kft., a dunaegyházi Haladás Mezőgazdasági Zrt., a Jászföld Zrt., az NT Agro Kft., az NT Kft., és a Szatmári Malom Kft. csatlakozott. A végül 25 millió forint értékűre nőtt „lavinának” köszönhetően összesen 73 tonna élelmiszer gyűlt össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárában. Az adományokból 8.000 élelmiszercsomag készült, amelyeket partnerszervezetein keresztül juttat el a szervezet a rászorulókhoz.

„Az Élelmiszerlavina híven tükrözi a Syngenta által képviselt értékeket és méltó az élelmiszer-termelésben világszerte betöltött fontos szerepéhez. Örömünkre szolgál, hogy a program mögött állhatunk, amely immár négy éve sikerrel támogatja a hazai rászorulókat és erre ösztönöz más vállalatokat is” – mondta el a program kapcsán Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezetője.