Elindult a 245. tanév a Lehelben

Rendhagyó módon indult az új, 2011-2012-es tanév a Lehel Vezér Gimnáziumban. Az iskolarádión keresztül történt a tanév megnyitása. Ugyanis az iskolaudvaron hetek óta munka folyik. Jászberény Város Önkormányzatának és Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottságának pénzügyi támogatása teszi lehetővé, hogy az 1889-ben épült iskolánk hátsó, udvar felőli része megújuljon. Ezúton is köszönjük a támogatást.

A nyár a pihenés, a feltöltődés időszaka. Ám mint mindig, most is eseménydúsan telt. Jó érzés volt látni a Jászberényi Nyár sok rendezvényén tanulóinkat, dolgozóinkat akár mint fellépőket, akár mint rendezőket. Emeljünk ki ebből néhány érdekességet.

A gimnázium férfikara jászberényi néptánccsoportokkal együtt erdélyi kiránduláson vett részt, ahol többször is fellépett. Így például Csíkcsobotfalván, és ezen az úton részese lehetett egy új testvérvárosi kapcsolat aláírásának is Gyimesfelsőlok és Jászberény között.

A tantestület néhány „bátor” tagja a szünet utolsó napjaiban elutazott a németországi Passauba, ahonnan elindulva egy kerékpártúrán vett részt az ausztriai Kremsig.

Maga az iskola épülete is többször kapott szerepet a nyár folyamán. Eközben gőzerővel újítottunk meg néhány termet, illetve 7 új digitális táblával s kétteremnyi új számítógéppel is bővült eszközparkunk.

Persze sok leheles számára a nyár a várakozást jelentette. Várni azt a bizonyos napot, amikor nyilvánosságra hozzák a felvételi eredményeket. A végzős osztályok minden tanulója így volt ezzel. Nézzük tehát az eredményeket! Amit mindjárt elmondhatunk, hogy a gimnáziumban végzett 128 tanulóból 127 bekerült a felsőoktatásba. Vagy valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, vagy a felsőfokú szakképzés területére.

A 13. A osztály érettségi átlaga 4,55 volt. Az osztály tanulóinak 91 %-a lett egyetemista vagy főiskolás, a többiek – egy tanulónk kivételével – a felsőfokú szakképzésbe jutottak be.

A 12. B osztály érettségi átlaga 4,25 volt. Az érettségizettek 94 %-a egyetemen, főiskolán tanul tovább, a többiek a felsőfokú szakképzésben.

A 12. C osztály átlaga 4,55 volt. Itt ugyanaz a felvételi eredmény született, mint a B osztályban.

A 12. N osztályban 27 tanuló maturált. Az osztály érettségi átlaga 4,84 volt. A diákok 96 %-a került be az egyetemekre, főiskolákra, egy tanuló a felsőfokú szakképzésbe.

A Lehel Vezér Gimnázium 2011-es végzős évfolyamának együttes érettségi átlaga 4,53 volt.

Gratulálok a diákoknak, a kollégáknak, és köszönöm a munkájukat. Kívánom, hogy a sikeres felvételizők állják meg a helyüket a felsőoktatásban, és ami még ennél is fontosabb: az életben.

Az új tanév is bővelkedik feladatokban, kihívásokban. Az előttünk álló év legjobban várt eseménye az új felsőoktatási, illetve köznevelési törvény. Így e tanévben bizonyára sok feladatot jelent számunkra ennek megvalósítása. Biztosnak látszik, hogy hangsúlyeltolódás várható a korábbiakhoz képest, így a kompetenciának az ismeretek elsajátításával együtt kell megvalósulnia.

Előttünk áll egy új beiskolázási időszak is. Az adja az érdekességét, hogy, bár az alapvető céljaink nem változnak - azaz a legfontosabb célunk a továbbtanulásra történő felkészítés -, Jászberény Város Közoktatási Koncepciójából adódóan változtatunk a gimnázium struktúráján. A leendő 9. B általános tantervű osztállyá válik. Ide azokat a tanulókat várjuk elsősorban, akik 8. osztály végén még nem döntötték el, hogy milyen irányban tanuljanak tovább.

Az új feladatok közül a legérdekesebbnek az elektronikus napló és ellenőrző könyv bevezetése tűnik. A következő tanévben megtörténnek az előkészületek, majd teljes egészében a 2012/2013-as tanévben indul a rendszer.

Az idei tanévben is készül egy leheles kiadvány. Az iskolánk az idén újra kiadja az elmúlt öt esztendő eseményeiről, örömeiről és szomorúságairól szóló Krónika 2012-t.

Szeptember 1-jén újra becsöngettek a Lehel Vezér Gimnáziumban. Immár 245. alkalommal. Kezdődhet a munka.

Antics István
igazgató