A Gulyásfesztiválon is jól hasítottak a Birinyi Rozsdás Pengék

A hétvégén tartották a szolnoki Tiszaligetben az idei Gulyásfesztivált, ahol Jászberény is képviseltette magát. Ráadásul nem is akárhogyan. A Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjaiból alakult Birinyi Rozsdás Pengék csapata – kik az elmúlt egy év során az ország számos pontján sikerrel szerepeltek különféle főzőversenyeken - ezúttal is helytálltak. Halászi Endre, Halásziné Marika, Zentai Zoltán és felesége, Mancika gasztronómiai érzékéről már a nyári, jászberényi Népi ételek Főzőversenyén is megbizonyosodhattunk, ahol kiérdemelték az első díjat – és ezzel együtt a szeptemberi Gulyásfesztiválra szóló meghívást is. Szombaton néhány önkéntes kukta és szurkoló csatlakozott hozzájuk, így indult a csapat, a megyeszékhely meghódítására.

Nos a bográcsban rotyogó gulyás ízéről így a neten keresztül nehéz képet adni – pontosabban csak képet tudunk mutatni, a többit ott a helyszínen kellet átélni. Elég legyen annyi, hogy a Birinyi Rozsdás Pengék a nagyszámú, több hullámban és csapatban érkező zsűri legtöbb tagját elkápráztatták, mind a főzés körülményeivel, mind az ételekkel – a jófajta pálinkáról már nem is szólva, melynek ugyancsak nagy keletje volt az arra járó ítészek között.

Végül a közel kétszáz induló közül sikerült bronz minősítést szerezni, ami így elsőre nem is rossz, a jövő évi versenyre pedig mindenképpen jó előjelnek tűnik. Mert nemcsak az biztos, hogy lesz jövőre is Gulyásfesztivál Szolnokon, de arra is nagy tételben fogadhatunk, hogy a berényi hagyományőrzők újra csak ott lesznek.