Influenza figyelőszolgálat

Jász- Nagykun-Szolnok megyében 2011. 40. hetétől ismét működik az influenza figyelőszolgálat, melynek keretében 52 háziorvos, házi gyermekorvos jelenti a kistérségi népegészségügyi intézeteknek az adott héten influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek számát.

Az elmúlt két hét adatai alapján elmondható, hogy az influenza gyanús megbetegedések száma még nagyon alacsony, valamennyi korcsoportot érintik és elszórtan fordulnak elő a megyében.

A térítésmentesen igénybe vehető influenza elleni oltóanyagok október végén – november elején lesznek elérhetőek az orvosi rendelőkben, az oltásban az előző évekhez hasonlóan a különböző kockázati csoportba tartozó személyek részesülhetnek.

A Fluval AB vakcinával a 3 évesnél idősebb krónikus betegek (pl. szív-, és érrendszeri, légzőszervi, máj- és vesebetegek, cukorbetegek), a várandós nők vagy akik a gyermekvállalást az influenza-szezon időszakára tervezik, az immunhiányos állapotban szenvedők, az ápolást/gondozást nyújtó otthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói számára biztosítható a védelem. Szintén részesülhetnek a térítésmentes védőoltásból a 65 éven felüli személyek egészségi állapotuktól függetlenül.

A Vaxigrip Junior vakcinával a 6-35 hónapos korú krónikus betegségben szenvedő gyermekek, az immunhiányosak, valamint az egészségügyi intézményekben tartósan ápoltak, illetve a csecsemő- és gyermekotthonok lakói olthatók.

A fentiekben felsorolt kockázati csoportokba nem tartozó személyek orvosi vényre megvásárolhatják a gyógyszertári forgalomban lévő influenza elleni vakcinákat - olvasható a Jász- Nagykun –Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének sajtóközleményében.