Januárban tető lesz az új óvodán

Jövő év januárjában kerül tető a 4 tagintézményt kiváltó új óvoda épületére, a befejezés tervezett időpontja: 2012 áprilisa. A lurkók jövő szeptemberben már az új épületben játszhatnak. Az alapozással kapcsolatos munkák 90%-ban vannak kész, a főépület 65%-os készültségi fokon áll, elkészült a liftakna is. A létesítmény rácsatlakozott az ivó-, és szennyvíz közművekre, a vízhez szoktató kismedence is készülőben van.

Dr. Szabó Tamás, Jászberény Város polgármestere a sajtóeseményen elmondta, hogy „a fejlesztés látványos szakaszába érkezett, az új épület gombamód nő ki a földből. Izgalmas látni, hogy több év előkészítéssel, tervezéssel, pályázással, engedélyezési eljárásokkal és adminisztrációval eltöltött év után a közös munka gyümölcse lassan beérik. Különösen boldogok lehetünk akkor, amikor egy olyan fejlesztés vége felé járunk, amely gyermekeink jólétét hivatott elősegíteni. Nem mellesleg — és ez mindannyiunk zsebét érinti — az új intézmény üzemeltetési költségei lényegesen kedvezőbbek lesznek.”

A majdani vízhez szoktató medence...A majdani vízhez szoktató medence...Az óvodaépítéssel járó átszervezést komoly módszertani tervezés előzte meg. Az intézményben dolgozó, 2004-ben minőségfejlesztő munkájáért arany fokozatú Közoktatási Minőségi Díjat kapott szakembergárda — a szülőkkel való informális egyeztetéseket követően — a nevelésben a hangsúlyokat a drámapedagógiára és a mozgásra fogja helyezni. Előbbi alatt azt kell érteni, hogy a gyerekek különböző szerepjátékokon és szituációs gyakorlatokon keresztül sajátítják majd el a hagyományőrzéssel, a természeti értékek védelmével, a matematikával, az irodalommal és a zenével kapcsolatos alapismereteket.

Beszteri Éva az intézmény vezetője elmondta, hogy az „átalakítás — illetve az, hogy ki hova kerüljön — lényegében egy demokratikus folyamat eredménye, a 108 dolgozóval külön-külön, illetve a szülőkkel is egyeztettem. Sokat remélünk az új épülettől, a nevelő munka egységesítésénél is fontosabb, hogy az új környezet számos előnyökkel kecsegtet. A gyerekek oviban eltöltött ideje változatosabb lesz, ugyanis rengeteg új eszköz segíti majd azt, hogy a növendékek természet-közelibb és egészségesebb életet élhessenek.”

Az épület kialakításakor figyelembe vettük, hogy a gyerekek minél több időt tölthessenek a szabad levegőn, ezért a csoportszobák fellett és a galériák mellett elhelyezkedő teraszok is fedettek lesznek, amelyek az esőtől és a naptól is védenek majd. A parkosított udvar — esztétikussága mellett — nagyobb teret ad majd a mozgásra, amelyen egy, a Kresz szabályaira szoktató kerékpár és rollerpálya is lesz.

A gyerkőcök egészségét szolgálja továbbá egy sószoba, amelyet a gyerekek heti rendszerességgel használnak majd. A betegségek terjedésében is előre lépést jelent az új intézmény, a nagyobb terekben a kórok kevésbé terjednek majd, illetve vannak olyan gyermekbetegségek (pl. a bárányhimlő) amelyen jobb is, ha a gyerekek óvodás korban átesnek.

Az új intézmény nyitvatartása nem változik, reggel 6-tól délután 5-ig dolgoznak majd a kollégák a gyerekek jó előmenetelén. Nyáron a 3-4 hetes szokásos leállással is számolni kell a nagytakarítási, karbantartási munkálatok miatt, ebben az időszakban a már megszokott ügyeleti rendszer fog működni.

A mindennapokban bekövetkező változásokról folyamatos lesz a tájékoztatás, a szülők a tagintézmények hirdetőtábláira kifüggesztett hivatalos levelek útján tájékozódhatnak majd, illetve az intézmény honlapján www.jaszberenyiovik.hu-n.