Majális 2012 - hosszú hétvége rövid nadrágban...

Tagadhatatlan: 30 fokban a fák lombjai, illetve a sátrak által nyújtott fedezékek igencsak nagy népszerűségnek örvendtek a Margit szigeten, mely az idei majális helyszínéül szolgált Jászberényben. E sorokat írva persze biztos vagyok abban, hogy a városban van egy olyan korosztály, amelynek tagjaiban a majális szóra mindig is a Kiserdő képe ugrik be. Ünnepi műsorral, transzparenssel, vállalati sátrakkal, kockás pléddel, bográccsal és focival, hogy a sör-virsli-debreceni összeállításról már ne is beszéljünk…. Jó is volt az. Felejthetetlen. És visszahozhatatlan. Mert azt hiszem, hogy ma már hiába lenne a helyszín a Kiserdő, valószínű, az egész nem működne ugyanúgy. Leginkább azért, mert igazából nem helyszín, hanem közérzet kérdése ez. Ilyen alapon pedig mindegy, hogy a hűtőgépgyári focipálya vagy - ahogy idén - a Margit sziget várja a majálisozókat.

Ráadásul, ha elhagyjuk a kockás plédes-bográcsozós részt – ami azért mégsem teljesen elhanyagolható – a Margit sziget és környéke is korrekt helyszín volt, s aki ezen nő fel, nem is érti majd a felmenők miért zarándokoltak ki annak idején a város szélére.

A programok tekintetében a szervezők, minden jóindulatuk ellenére sem tudnak nagy csodát tenni – de tán nem is kell ezt túlvariálni. A rendezvényt a hosszú hétvége miatt több naposra szervezték, az előző estéken volt táncház, rock koncert, a majális napján pedig minden, ami ilyenkor szokott lenni: körhinta, vattacukor, sörsátor és a helyi kulturális csoportok elmaradhatatlan bemutatói, akik pedig az ünnepi hétvégén is érezni akarták a közélet leheletét, azok a pártok sátrainál is megpihenhettek. Sztárvendégre és nagy hókuszpókuszra a szűkös költségvetés miatt nyilván nem futotta, de nem is biztos, hogy attól annyival jobb lett volna az egész.
Aki szereti az ilyen forgatagot, az úgyis ott volt, aki meg inkább otthon, családi - baráti körben, egy közös főzéssel akarta tölteni a napot, annak meg hiába jött volna ide a fél celeb világ, akkor sem ment volna ki a szigetre.

Mindenesetre mi ott voltunk, hogy egy kicsit átéljünk és bemutassunk valamit az idei jászberényi majálisból, melyre - köszönhetően a belvárosi helyszínnek és a korán jött kánikulának - nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Képek a Galériában! Kattints! - Fotók: Jászberény Online - Szalai György / Király CsabaKépek a Galériában! Kattints! - Fotók: Jászberény Online - Szalai György / Király Csaba