Megújult a nádori zeke

A Jász Múzeum különleges kiállítási darabot tár látogatói elé. Mint Hortiné dr. Bathó Edit a múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, a most rendbe hozott, az 1830-as évekből származó zekét a legenda szerint a legmagyarabb Habsburgnak tartott és a Jászságban széles körben tisztelt József nádor, a jászkunok örökös főkapitánya viselte.

Az úgynevezett kis szolgálati spencer vagy zeke a huszárok hétköznapokon hordott ruházatához tartozott. A ruhadarab jelentős eszmei értéket képvisel, hiszen a jelenlegi ismeretek alapján más hazai köz-, illetve magángyűjteményben ehhez hasonló példány nem található. József nádorhoz amúgy is kevés tárgyi emlék köthető, mert saját és első felesége sírhelyét többször feldúlták, kirabolták. Családi otthonát, az alcsúti kastélyt 1945-ben kifosztották és felégették.

Mint azt az igazgatónő elmondta, a búzavirágkék színű, zsinórral díszített, bélelt zeke feltehetően 1874-es alapítása után ajándékként került a múzeumhoz. Az igen rossz állapotban lévő, szakadozott ruhadarabot egy sikeres pályázat nyomán a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi szakmai kollégiuma támogatásának köszönhetően sikerült restaurálni. A munkát Lakiné dr. Tóth Ilona Budapesten dolgozó restaurátor végezte. A felújítás során a derékig érő kabátkát kitisztították, hiányzó részeit kipótolták, és selyem anyaggal újra kibélelték.