Öregerdei nyári tábor

Egyházmegyénk a 2012-es évet a karitász jegyében tölti. A Katolikus Karitász a története során mindig fontosnak érezte, hogy a hátrányos helyzetű családokat gyermekeik nyaraltatásával is segítse, ebbe kapcsolódott be most nyáron Jászberényben az Egyházi Iskoláért Alapítvány.

Táborunk fő célja a hátrányos szociális helyzetű családok – ahonnan kisgyermek más módon nem tudna nyaralni, táborozni – támogatása volt olyan módon, hogy valóban a kisgyermek legyen a „haszonélvező”. Ötletünket, ambíciónkat szerencsére támogatta Jászberény város Humán Erőforrás Bizottsága is! Ezt ezúton is köszönjük!

Az idén először megszervezett nyári napközis tábor helyszíne az Öregerdei gyermektábor volt. A gyermekeket két turnusban táboroztattuk, július 9-13., és július 16-20. között; a két turnus összlétszáma 64 fő volt, ebből a hátrányos helyzetű gyermekek száma 30 fő volt. Számukra teljesen ingyenes volt a táborban való részvétel!

A diákokat autóbusszal szállítottuk. Napi háromszori étkezést biztosítottunk, de azokon a napokon, amikor kint aludtunk, reggelivel és vacsorával is elláttuk őket. Kedden aludtunk kint először, ekkor számháborúval, „dinnyefalással”, nyársalással és esti túrával színesítettük a programot.
Másnap ebéd után elindultunk a Jászberényi Állat- és Növénykertbe, ahol végignéztük az állatokat, majd a napot főtt kukoricával és játékkal zártuk.

A táborlakókkal csütörtökön reggel találkoztunk újra, felkészülve az újabb táborban való alvásra. Uzsonnára palacsintát, az estére újra megéhezett kis csapatnak, illetve az időközben megérkezett szülő látogatóinknak bográcsban főtt vacsorát tálaltunk fel, amelyet Deme és Sinka tanár bácsik nagy szakértelemmel készítettek el.
A táborban különféle programok szerveztünk: kézműves foglalkozásokat, sportversenyeket, ügyességi – és szellemi vetélkedőket, amik során Balogh Tímea és Kovács Adrienn tanító nénik fiatalos lendülettel irányították a gyerekeket.

A fiataloknak lehetőségük nyílt röplabdázni, bekapcsolódni a sakkoktatásba, vagy éppen részt venni a sakkversenyen. Minden verseny győztes csapatát csokival jutalmaztuk.
Pénteken mindkét táborban strandolással zártuk a hetet a gyerekek legnagyobb örömére. Itt az ebédet minden gyerek maga választhatta a büféből, desszertként jégkrémet fogyasztottak. A nap és a tábor zárásaként minden táborozó emléklapot kapott, amellyel a szülők kíséretében büszkén távoztak.

A gyerekek visszajelzései alapján a táborban jól érezték magukat, az ott töltött napok mozgalmassá tették a nyári szünidőt.

Deme Gábor, Sinka István, Balogh Tímea és Kovács Adrienn pedagógusok
Egyházi Iskoláért Alapítvány, Jászberény