Plusz négy és fél kilométer hosszú bel-, és csapadékelvezető csatorna Jászberényben

Jászberényben a város bel-, és csapadékvíz rendszeréből még hiányzik 113 km, melynek egyidejű kiépítése 5 Mrd forintba kerülne. Uniós tárfinanszírozással jelenleg is épülnek azok a közel 4 és fél kilométer hosszúságú, belvizet és csapadékvizet elvezető csatornák — „név szerint” a 2-0-0 és a 3-0-0-s főgyűjtő csatornák — amelyek nagyobb védettséget adnak majd a talajvíz okozta károk ellen. A jelenlegi ütem megvalósítása 444 697 312 forintba kerül, ebből ERFA (uniós) támogatás 298 656 806 Ft. A nagyobb áteresztő képesség miatt a város érintett déli és keleti részén szélsőséges esőzésekkor sem kell majd szivattyúzni a vizet. A részletekkel a lakosság a Városházán tartott tájékoztatón ismerkedhetett meg.

Az alkalmon elhangzott, hogy a 100%-os ivóvíz és szennyvízcsatorna ellátottság mellett a csapadék és belvízelvezetésre is komoly figyelmet kell fordítani, ugyanis ezen a területen csupán 40%-os a lefedettség. A Zagyva helyzete a város életének egyik neuralgikus pontja. A fejlesztés a megoldás egyik lépése, ugyanis a csapadékcsatornák befogadója maga a Városi Zagyva, a beruházás nyomán egészségesebb vízháztartási viszonyok teremthetők.

Fontos szempont, hogy a belvízi védekezés is könnyebbé válik, a magas talajvíz okozta, a lakó-, és kereskedelmi ingatlanokban keletkező károk várhatóan mérséklődnek. (A probléma érzékeltetésére csupán egy adat: 1999 és 2009 között a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak 15 alkalommal kellett közbeavatkozni, az intézkedések előtt húsz épületben keletkezett, nagyságrendileg 16 millió forintos kár.) Nagy esőzésekkor a szivattyúzás komoly pénzeket és energiát emészt fel, a beruházás nyomán 500 ha-nyi terület kap nagyobb védettséget.

A nem megfelelő áteresztő képességű, kúszónövényekkel benőtt csatornákban a vizek megállnak, a pangó felületek pedig fertőzésveszélyesek. A csapadékcsatornák elégtelen működése a szennyvíztelepen is problémát okozhat, ugyanis nagy esőzésekkor a csapadék jelentős része a szennyvízcsatornán keresztül folyik el, ami a telepen túlterheltséget okoz. A szennyvíztelep korszerűsítésének tehát előfeltétele, hogy a különböző rendszerek, a szennyvíz és csapadékvíz csatornák elkülönítetten működjenek.