Speciális szemüveg a legnagyobb ajándék a rászoruló kisfiú számára

Egy jánoshidai rászoruló családban a legnagyobb kiadást jelenleg a nyolc éves kisfiú speciális szemüvege jelenti. A komfort nélküli vályogházban élő egyedülálló anyuka és gyermeke számára a mindennapos küzdelmek mellett komoly problémát okoz a kisfiú súlyos látásromlása. Az egyedi gyártású szemüveg elkészítésének költségét egy jászberényi optika átvállalta, hogy a gyermek továbbra is teljesíteni tudjon az iskolában.

A nyolcéves Vadkerti Patrikról óvodás korában derült ki, hogy látássérült. A kisfiúnak azóta speciális, +7 dioptriás, 2,5 cylinderes szemüveget szükséges hordania, mert távollátása astigmiás fénytöréssel párosul. A jelentős látásromlás miatt a kisfiúnak egyedi gyártású szemüveglencsékre van szüksége, amelynek ára a kerettel együtt 75.000 Ft. Az erősen rászoruló család ezt az összeget nem tudja előteremteni.

A kisfiú édesanyja, Berényi Tünde egyedül neveli gyermekét egy jánoshidai vályogházban, amelynek hitele és fenntartási költsége a család bevételének nagy részét elviszi. Az anyuka egy jászberényi gyárban dolgozik két műszakban, fizetéséből azonban mindössze havi 20.000 Ft marad kettőjüknek megélhetésre. A házban nincsen fürdőszoba és mosdó, a fürdést vízmelegítéssel, lavorban oldják meg, és fával fűtenek.

A szerény életkörülmények ellenére a harmadik osztályos kisfiú kitűnő tanuló, példamutató magatartásáért és szorgalmáért többször részesült már tanári és igazgatói dicséretben. Patrik szeret tanulni, olvasni és tehetségesen rajzol, tavaly pedig megnyerte az iskolai szavalóversenyt. Szemüveg nélkül azonban csak foltokat lát, így a tanuláshoz valamint a mindennapi élethez szüksége van a speciális lencsékre.

-Ezerből talán egy gyermek az, akinek ennyi idős korban ilyen súlyos látásproblémája van – mondja Honti Antal, a jászberényi Honti Optika ügyvezetője. – A gyerekek szeme ráadásul nehezen vizsgálható, így csak szakértő gyerekszemész tudja megállapítani a látásromlás mértékét. Patriknak egyedi gyártású lencsékre van szüksége, amelyek ára darabonként 24.000 Ft és ehhez jön még hozzá a keret ára, így egy új szemüveg teljes áron 75.000 Ft-ba kerülne a családnak. Tekintettel azonban az eset egyediségére, valamint a család különösen rossz anyagi helyzetére, úgy döntöttünk, hogy a Honti Optika az új szemüveg árát teljes mértékben átvállalja.

A Honti Optika nem először segít rászoruló családokon, az elmúlt évek során több hasonló eset előfordult, továbbá rendszeresen nyújtanak támogatást a helyi óvodáknak, iskoláknak is.

-Jászberényi lakosként magam is fontosnak tartom, hogy ezt a régiót erősítsük, és a helyieket segítsük. Közösségünkért a környékén élő vállalkozók és lakosok egyaránt felelősek, így arra kellene törekednünk, hogy odafigyeljünk környezetünkre, és az itt helyben felmerülő problémákat közös erővel próbáljuk megoldani – teszi hozzá Honti Antal.

Bár a család számára a legnagyobb kiadást jelenleg a szemüveg megcsináltatása jelenti, Berényi Tündének és kisfiának, Patriknak egyéb támogatásra is szüksége lenne. Írószerek, meleg ruhák, tűzifa és tartós élelmiszerek is hatalmas segítséget jelentenének a rászoruló család számára.

*****
A család a szemüveget 2013. január 31-én, csütörtökön, 15 órakor veszi át a jászberényi Honti Optikában.

Ha adományukkal segíteni szeretnének, Berényi Tünde számlaszáma 65200160-10002986.