Szabó Szabolcs Gábor váltja Fózer Tibort a jászberényi tűzoltóság élén

Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Szabó Szabolcs Gábor tűzoltó hadnagy kinevezését javasolja a Jászberényi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának, - erről döntöttek a testület szerdai ülésén. A jászberényi születésű, Jászjákóhalmán élő fiatalember a jászberényi Tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetői posztját töltötte be eddig, a parancsnoki feladatokat 2012. április 1-jétől látná el.

A döntés alapja a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény által módosított a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 30. § (3) bekezdése, melynek értelmében:
„A hivatásos tűzoltóság vezetőjének kinevezését megelőzően a kinevezési jogkör gyakorlója kikéri a működési területen működő települési önkormányzatok képviselő-testületének a véleményét.

Az eddigi tűzoltóparancsnok, Fózer Tibor, április 1-jétől a katasztrófavédelmi kirendeltség vezetői pozícióját fogja ellátni. A katasztrófavédelmi kirendeltséghez tartozik a gazdálkodási, humánpolitikai, illetve szakhatósági kérdések rendezése, a tűzoltósághoz, pedig a tűz- és káresetek szakmai mentésének irányítása. Minősített esetben a két vezető közösen vesz részt a munka irányításában.