Vidéki kórházak lettek a legsikeresebbek az „Év Szülészete 2011” versenyen

A jászberényi Szent Erzsébet Kórház Szülészeti Osztálya megyei szinten a harmadik helyezést érte el a babaszoba.hu internetes portál által meghirdetett „Év Szülészete 2011” díjra beérkezett szavazatok összesítése alapján.Megyei szintre bontva a Jász-Nagykunk-Szolnok megyei kórházakra érkezett 4,54-es érték kiemelkedőnek számít, hiszen a résztvevő összes kórházat figyelembe véve 4,49 a megyénkénti átlag.

Jász-Nagykun-Szolnok a megyék és a résztvevő budapesti kerületek összesített eredményei alapján tizenharmadik lett a huszonkilenc helyezett közül.

A megye legjobb szülészetei az összesített eredmény alapján a következők:

Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház - Rendelőintézet Karcag 4,73
Mezőtúri Városi Kórház Mezőtúr 4,71
Szent Erzsébet Kórház Nonprofit Közhasznú Kft. Jászberény Jászberény 4,55
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet Szolnok 4,18

Megyei elsősége mellett a karcagi Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház – Rendelőintézet elnyerte a „Gyermekágyi és újszülött ellátás” kategória első helyezését is.

A verseny végeredményét tekintve az az érdekes eredmény született, hogy a díjazottak között nincs egy sem a nagy forgalmú, kiválóan felszerelt fővárosi szülészetek közül. Ugyanakkor a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a csornai Margit Kórház két díjjal is gazdagodott.

– A végeredmény mindannyiunk váratlanul ért, annál is inkább, mert három év alatt a magazin riportereivel bejártuk az ország összes, még működő szülészetét, és a tapasztalatok alapján egészen másra számítottunk – vélekedett Bálits Éva, a babaszoba.hu és a Kismama magazin főszerkesztője. – Azt gondoljuk, vidéken erősebbek az érzelmi szálak, míg a híres, élenjáró fővárosi szülészetek vendégei magasabb elvárásokat támasztanak az ellátással szemben, kritikusabbak, ha nem találnak mindent tökéletesnek, ezért fordulhatott elő, hogy könnyebben lepontozták a választott intézményt. Persze szülni azért inkább oda mennek, mint azt a statisztikák mutatják.

A hivatalos díjátadásra 2011. szeptember 7-én, az MTA dísztermében került sor.

Az összesített verseny nyertesei:

• Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház (1. helyezés)
• Kemenesaljai Egyesített Kórház, Celldömölk (2. helyezés)
• Margit Kórház, Csorna (3. helyezés)

A kategóriánkénti verseny győztes szülészetei:

Szülőszobai ellátás kategória
• Margit Kórház, Csorna

Gyermekágyi és újszülöttellátás kategória
• Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház- Rendelőintézet, Karcag

Felszereltség és környezet kategória
• Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház

A díj megalapításának célja az volt, hogy méltó beszédtéma legyen a szülés és a születés helyzete, segítőinek munkája és megbecsülése. A szülészeteket május 2-től július végéig ennek megfelelően három kategóriában lehetett értékelni: szülőszobai ellátás, gyermekágyi és újszülöttellátás, felszereltség és környezet.

Külön érdekességnek számított a szavazás lebonyolítása során, hogy csak azok a felhasználók tudtak szavazni, akik a babaszoba.hu oldalán létrehozott regisztrációjukat összekötötték a Facebook-fiókjukkal. Erre a szavazás hitelessége miatt volt szükség: a fiókok tulajdonosainak legalább 20 ismerőssel kellett rendelkezni, illetve legalább egy olyan bejegyzéssel, like-kal vagy feltöltött fotóval, amely 90 napnál régebbi.