Elindult a MaNDA TV

Elindult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum, a MaNDA TV első adása, ami később online, kétnaponta jelentkező kulturális híradóvá válik. Elkészült a mandarchiv.hu is, ami a MaNDA központi felülete lesz.

A MaNDA TV első videóját archív felvételekből állították össze, látható például az első magyar science fiction-film, a Karády Katalin főszereplésével készült 1942-es Szíriusz, valamint archív híradók, reklámok is. A műsorok között régi Cseh Tamás felvételek is megtekinthetők az énekes-dalszerző születésének évfordulója alkalmából. Horváth Iván irodalomtörténész pedig egy József Attila-kéziratot mutat be a most megjelent könyvéből. Emellett fenn van Jászai Mari egyetlen filmje a Tolonc 1914-ből. Az első adás műsorvezető-szerkesztője Szőcs Géza kulturális államtitkár.

Lesz 1932-es januári archív híradó, ötvenes évekbeli tudósítás az Ózdi vasmű sztahanovistáiról, film Erkel Ferenc egykori lakásáról, és a Himnusz cigány fordításáról. Elkészült a mandarchiv.hu is, ami a MaNDA központi felülete lesz. Játékfilmkereső is van a digitális archívum oldalán, itt kereshetővé válik a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiája is. Március 14-én például indul a digitális történelemóra.