Közúti ellenőrzések a megyében

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) az egész Európai Uniót átfogó közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket szervez, amelyhez Magyarország is minden alkalommal csatlakozik. A nemzetközi fokozott közúti ellenőrzés időpontja legközelebb...

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) az egész Európai Uniót átfogó közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket szervez, amelyhez Magyarország is minden alkalommal csatlakozik. A nemzetközi fokozott közúti ellenőrzés időpontja legközelebb...

2011. szeptember 13-15.

Az ellenőrzés célja elsősorban a passzív biztonsági eszközök –biztonsági öv, biztonsági gyermekülés, bukósisak - használatának ellenőrzése.

Magyarországon a biztonsági öv viselésének aránya nagyon alacsony – átlagosan 48% –, és főképpen ezért a balesetben meghalt és súlyosan sérültek száma nemzetközi összehasonlításban igen magas.

Korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy 100%-os övhasználat esetén a sérülések foka 30-50%-kal mérséklődne, ezen belül a súlyos sérülések száma felére csökkenthető lenne, a könnyű sérülések 80%-a elkerülhetővé válna.

2011. július 1-étől jogszabályváltozások léptek életbe, ami érinti a passzív biztonsági eszközök használatára vonatkozó rendelkezések megsértőit.

A biztonsági öv használatára vonatkozó szabályok megsértőivel szemben továbbra is a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. Törvény 20.§. k) pontja alapján közigazgatási bírság kiszabására kerül sor. A bírság összege lakott területen belül 15.000 Ft, lakott területen kívül 30.000 Ft, autóúton, autópályán 40.000 Ft. Az elkövetett cselekményhez 3, illetve autóúton, vagy autópályán történt jogsértés esetén 5 közlekedési előéleti pont kiszabására is sor kerül.

A gyermekbiztonsági rendszer és a motorkerékpár bukósisak használatára vonatkozó rendelkezések megsértőjével szemben szabálysértési eljárás indulhat és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntethető, amihez 3 közlekedési előéleti pont is társul.

A közlekedésbiztonsági ellenőrzés keretén belül a passzív biztonsági eszközök használatán kívül kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vezetés, a szabálytalan előzés, az elsőbbségi jog és a szabálytalan kanyarodás szabályait megszegők, valamint tilos jelzésen áthaladók felderítésére is.

A forgalom-ellenőrzés alatt a megállított járművezetők minden esetben alkoholszondás ellenőrzés alá lesznek vonva.

Kérjük a járművezetőket, hogy kellő megértéssel és toleranciával vessék alá magukat a rendőri intézkedésnek még abban az esetben is, amennyiben egy-egy akció során több alkalommal kerülnek megállításra. - hangzik a Megyei Baleset-Megelőzési Bizottság közleménye.