Épülhet a Mercedes-gyár

Jóváhagyta a kecskeméti Mercedes autógyár mintatervét a Magyar Központi Építészeti Műszaki Tervtanács, melynek nyomán már a héten elkezdődhetnek a munkálatok.

Másfél millió köbméternyi talajt kell megmozgatni, és 82 ezer négyzetméternyi aszfaltút, valamint 38 ezer négyzetméternyi zúzott köves út és kerítés megépítése mellett másfél millió négyzetmétert füvesítenek. A tervek szerint 2011-ben befejeződik az építkezés, 2012-ben pedig megindul a kompakt osztályú személyautók sorozatgyártása Kecskeméten.

Hamarosan megkezdődik a munkaerő toborzás is: első körben termelési, logisztikai, minőségmenedzsment, technikai szerviz, IT-, személyzeti, beszerzési, pénzügyi és kontrolling szakembereket keresnek. A felvettek a termelés 2012-es beindulásáig itthon és Németországban képzésben vesznek részt, ebben magyar oktatási intézmény is közreműködik.

Nem lesz külön lakóparkjuk azonban a német kollegáknak, sőt a gyerekeik is a helyi óvodákba, iskolákba járnak majd, utóbbiban német anyanyelvű osztályokat is indítanak, ahova a helyiek is beírathatják majd gyermekeiket