Ez hangos lesz! - Hétfőn katasztrófariasztási gyakorlatot tartanak

Ha hétfőn, november 21-én szirénák sivítása hasít bele dolgos óráinkba, ne legyen úrrá rajtunk az aggodalom, és nyugodtan pihengessünk tovább munkahelyünkön vagy intézzük fontos ügyeinket, hiszen Jászberényben is az országos katasztrófariasztási gyakorlathoz kapcsolódva ellenőrzik a riasztási rendszert, illetve hajtanak végre értesítési és polgári védelmi mozgósítási gyakorlatot.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve 2011. november 21-én országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart, amelyhez országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat kapcsolódik.

A gyakorlat célja a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének, valamint a lakosság katasztrófariasztásának gyakoroltatása.

A gyakorlat során a hivatásos katasztrófavédelmi szerv a nap folyamán több alkalommal fiktív katasztrófahelyzetről szóló közérdekű közleményeket tesz közzé a médiatörvény rendelkezései alapján, a közérdekű és a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatók bevonásával. A fiktív helyzet következtében Magyarországon óvintézkedések bevezetésére nem kerül sor, a lakosságnak semmilyen teendője nincs! Célunk, hogy a lakosság megismerje, s így a későbbiekben akár egy valós helyzetben felismerje a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáit.

A lakossági riasztó rendszer tesztelése céljából országszerte, így Jászberényben is megszólalnak a szirénák. Felhívjuk a figyelmet, hogy a lakosságnak a jelzés hallatán semmilyen teendője nincs, az csak a rendszer próbáját szolgálja!

Tájékoztatjuk, hogy a gyakorlathoz csatlakozva 2011. november 21-én délután 16.30- 18.00 óráig a Déryné Művelődési Központban a Magyar Vöröskereszt Jászberényi szervezete véradást szervez. (A véradókat kérjük, hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcímkártyájukat és eredeti TAJ kártyájukat.)

Kérjük a lakosság türelmét és megértését a gyakorlat ideje alatt!

Jászberény Város Önkormányzata

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Jászberényi Polgári Védelmi Kirendeltség