Ma tartják az országos katasztrófariasztási gyakorlatot

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve 2011. november 21-én országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart, amelyhez országos értesítési és törzsvezetési,valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat kapcsolódik.A gyakorlattal kapcsolatban Fózer Tibor alezredestől, a Jászberényi Tűzoltóság parancsnokától kaptunk részletes információt.

A cél a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének gyakoroltatása, a feladatok végrehajtásához szükséges gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek mozgósításának, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása.

A teljes gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll:

1.Országos értesítési és törzsvezetési gyakorlat keretében ellenőrzés, gyakorlás céljából értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok érintett állományát. Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.

Készenlétbe helyezik a BM OKF Veszélyhelyzeti Központjában a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzsét, amely mellett részlegesen működni kezdenek a Fővárosi Védelmi Bizottság, a megyei védelmi bizottságok, a helyi védelmi bizottságok operatív törzsei.

2.A gyakorlatnak ebben a fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat (ún. Marathon Terra rendszer, illetve EDR rádió) és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű közleményeket) tesznek közzé. (A májusihoz hasonlóan ez a katasztrófariasztási gyakorlat is a médiatörvény rendelkezésein alapul, vagyis a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a
médiaszolgáltatók útján.)

A gyakorlás révén a lakosság megismerheti, s így a későbbiekben, akár egy valós helyzetben már felismeri a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját (közérdekű közlemény, felhívó jellegű információközlés), ily módon jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen.

A riasztás során közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek fiktívek, az ismertetett szituációk a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajlanak.

Öt közlemény hangzik majd el reggeltől az esti órákig: 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók (rádiók és televíziók) a számukra meghatározott időn belül (azonnali vagy késleltetett közlési kötelezettség).

3.Az országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlat keretében mozgósítják az előzetesen kijelölt a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket (megyénkben ez több mint 500 főt jelent). A mozgósított erők egy része működésbe hozza a gyakorláshoz kijelölt lakossági riasztó eszközöket (szirénák megszólaltatása), a másik része felkészítésben részesül. A gyakorlás során megyénkben hét helyszínen - Szolnok, Törökszentmiklós, Jászberény, Tiszafüred, Karcag, Mezőtúr és Kunszentmárton településeken - lesznek mozgósítva a polgári védelmi szervezetbe beosztottak. Ugyanezen településeken a gyakorlat idején a lakosságriasztó eszközök (szirénák) is megszólaltatásra kerülnek

Tekintettel arra, hogy a gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, így Magyarországon tényleges óvintézkedések bevezetésére nem kerül sor, ugyanakkor a gyakorlásba bevont egészségügyi szervek támogatásával a mozgósított polgári védelmi szervezetek állományának, valamint a 18 - 60 év közötti lakosság tényleges, önkéntes véradása zajlik majd megyénkben a Szolnoki Területi Vérellátó és a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete közreműködésével.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi pontokon van lehetőség önkéntes véradásra:
Jászberény, Déryné Művelődési Központ 16.30 órától 18.30 óráig
• Szolnok, József A. u. 14. (a Tűzoltóság épülete) 16.30 órától 19.30 óráig

A gyakorlatban résztvevő médiaszolgáltatók:

- Magyar Televízió Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság;
- Duna Televízió Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság;
- Magyar Rádió Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság;
- Magyar Távirati Iroda Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság;
- TV 2 kereskedelmi televízió;
- RTL Klub kereskedelmi televízió;
- HÍR Televízió;
- Neo FM Zrt.;
- Class FM Zrt.;
- Info Rádió;
- Klubrádió Zrt.;
- Juventus Rádió;
- Lánchíd Rádió;
- Magyar Katolikus Rádió.

A gyakorlatról további folyamatos információkkal szolgál a www.jasz.katasztrofavedelem.hu és a
www.katasztrofavedelem.hu weboldal.