Rendőrségi hírek

Csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt indult büntetőeljárás több kiskorú gyermek ellen. Jászapátin az általános iskola egyik épületének udvarán április 20-án délelőtt az egyik óraközi szünetben verekedtek össze a diákok, mely cselekményükkel megbotránkozást, riadalmat keltettek a jelenlévőkben. A verekedőket a tanároknak sikerült szétválasztaniuk, az ügy vizsgálata folyamatban van.

A kollégák április 21-én ellenőrzés alá vontak egy jászkiséri lakost, aki személygépkocsijával közlekedett Jászkisér területén. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a személygépkocsi alváz és motorszáma nem egyezik meg a forgalmi engedélyben szereplő adatokkal. A 30 éves férfi gépkocsijának rendszámtábláit átszerelte egy ugyanolyan típusú, de külföldről behozott gépkocsira, ezért bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt előállították a Jászapáti Rendőrőrsre. Gyanúsítottkénti kihallgatása során a terhére rótt bűncselekményt elismerte, egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette miatt folyik ellene büntetőeljárás.

Az elmúlt héten pénteken Jászberény, Nagykátai úton lévő egyik bevásárlóközpont operátorának bejelentése alapján eljárás indult egy jászapáti és egy jászberényi lakos ellen. Az elkövetők egymás cselekedetéről tudva fehérneműt, körömlakkot, bizsukat és egyéb árucikkeket próbáltak meg eltulajdonítani az üzletből több mint 20.000 Ft. értékben. A két fiatalkorú hölgyet a kollégák a Rendőrkapitányságra előállították, ahol beismerő vallomást tettek. Esetükben hatóságunk bíróság elé állítást tervez.

Április 22-én délután Jánoshidáról érkezett bejelentés a rendőrségre, miszerint lakatlefeszítés módszerével ismeretlen személy bejutott egy családi ház garázsába, ahonnan gépi szerszámokat tulajdonított el. Az elkövető a köszörű, búvárszivattyú, hegesztő trafó és más eszközök eltulajdonításával több, mint 300.000 Ft. lopási és 2.000 Ft. rongálási kárt okozott a sértett részére.

Alattyánon egy felújítás alatt álló tanya tulajdonosának is jelentős kárt okoztak a betörők az elmúlt néhány napban. A sértett szerdán vette észre, hogy tanyájának ajtaját befeszítették, és onnan rotációs kapát, CD-s rádiót, benzines fűrészt és egyéb szerszámokat tulajdonítottak el 220.000 Ft. értékben a rongálással okozott kár: 20.000 Ft.

Egy jászszentandrási lakos tett feljelentést tett ismeretlen ellen, aki április 28-ra virradóan udvarára bement oly módon, hogy a bekerített porta kerítését kibontotta és a bezáratlan melléképületéből 16 db tyúkot tulajdonított el. A lopással okozott kár: 50.000 Ft, rongálási kár: 2.000 Ft.

Április 29-én reggel a Jászberényi Rendőrkapitányság Ügyeletére Jászárokszállásról érkezett bejelentés, miszerint az egyik sertéstelepről ismeretlen tettes dolog elleni erőszak alkalmazása nélkül 28 db, egyenként 15 kg-os növendék sertést tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott lopási kár: 230.000 Ft., rongálási kár nem keletkezett.

Kiskorú veszélyeztetése bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás egy jászkiséri férfi ellen. Egy 34 éves hölgy tett bejelentést, mert élettársa az elmúlt héten szombaton a délutáni órákban lakásukon többször bántalmazta 11 éves közös gyermeküket, aki a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. A férfi ellen ideiglenes megelőző távoltartás került elrendelésre.

Május 1-én bejelentés érkezett a Jászfényszaru Rendőrőrsre, miszerint az egyik tanyából ismeretlen személy hosszabbító kábelt, akkumulátort, színesfémeket és egyéb tárgyakat tulajdonított el 100.000 Ft. értékben. A rendőrőrs munkatársai az adatgyűjtés során előállítottak egy helyi lakost, aki a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható volt. Kihallgatása során beismerte a bűncselekmény elkövetését, majd további tíz ingatlanbetörést ismert el, amiket ebben az évben követett el Jászfényszaru területén. A Jászberényi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának segítségével további három, ugyanezen bűncselekményekkel gyanúsítható személy került előállításra, akik között volt egy gyermekkorú és egy fiatalkorú személy is.

Uzsorabűncselekmény és más bűncselekmények elkövetése miatt indult büntetőeljárás a Jászapáti Rendőrőrsön május 3-án. Az ügy két gyanúsítottjának őrizetbe vételére sor került, előzetes letartóztatásukat kezdeményeztük. A 49 éves nő és 48 éves férfi több jászapáti lakosnak is biztosított olyan juttatást, amelynek ellentételezésével még nehezebb anyagi helyzetbe hozta őket. Az elkövetők cselekményükért öt évig terjedő szabadságvesztés büntetést is kaphatnak, mellékbüntetésként kitiltás alkalmazható velük szemben. Az a személy követ el uzsorabűncselekményt, aki a sértett rászorult helyzetét kihasználva üzletszerűen olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a sértettet, illetve annak hozzátartozóját súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki.

Kérjük a lakosokat, akiknek a sérelmére hasonló jellegű bűncselekményt követtek el jelentkezzenek hatóságunknál! A Rendőrség minden esetben szigorúan fellép ezen bűncselekmények elkövetőivel szemben és mindent megtesz az állampolgárok védelme érdekében!

Fazekas-Füzesi Nóra rendőr főhadnagy