VÉDELEM SAROK - Egy kis közlekedés…

Baráth László ezúttal a nyári közlekedés és a nyaralás kapcsán felmerülő biztonsági kérdésekben ad tanácsot Önöknek...

Kerékpár:

Mielőtt fölszállunk a kerékpárunkra, ellenőrizzük annak műszaki állapotát, külön ellenőrizzük az első és hátsó fényjelzéseket, legyen csengő a kerékpáron és országúton a láthatósági mellény még nappal is fontos. Városunkban egyre több a kerékpárút, itt is tartsuk be a közlekedési szabályokat, figyeljünk oda a többi közlekedőre is. Ha kell, a csengőt használjuk! A kerékpárt lehetőség szerint jól látható helyen (ha van telepített kerékpártároló, akkor oda) zárjuk le. Ne hagyjunk a kerékpáron semmi értéket. Ne sajnáljuk a pénzt megfelelő biztonsági fokozatú lánctól, lakattól, stb. Kerékpár főbb alkatrészeire üssünk megkülönböztető számot, jelzést. Lopás esetén megkönnyíti az azonosítást.

Tömegközlekedünk:

Az egyik legbosszantóbb bűncselekmény típus a zsebtolvajlás, ezért utazás közben értékeinket, ne tároljuk farzsebben vagy a táska külső zsebében. Az értékeket mindig az öltözetünk legnehezebben megközelíthető helyére tegyük pl. belsőzseb. Vannak olyan pénztárcák, amelyek lánccal övhöz vagy táskához rögzíthetőek. Ezek megnehezítik az elkövető dolgát. Fel- és leszállásnál, valamint közlekedés közben különösen ügyeljünk táskánkra.(Hölgyeknek ajánljuk, szorítsák azt magukhoz.) Kabátunkat, zakónkat, ha lehet, ne akasszuk fel, inkább tartsuk a kezünkbe. Ha mégis felakasztjuk magunk mellé, soha ne hagyjunk értéket a zsebben. Gyanús lehet, ha a közlekedő emberek figyelem felkeltően, vagy figyelem elterelően viselkednek, esetleg nyári meleg napokon karjukra vetett kabáttal, pulóverrel közlekednek.

Gépkocsi:

Gépjármű feltörés mindig komoly károkat okoz, védekezzünk: Ne hagyjunk értéket az autóban! Ha van rá mód forgalmas kivilágított helyen állítsuk le autónkat.
A mélygarázsok sem feltétlen biztonságosak. Ilyen helyeken (pl. a nagy áruházak parkolójában) kiszállásnál mielőtt a kocsit otthagyjuk tipikus hiba, hogy értékeinket (pl. laptop) gondosan betesszük a kocsi csomagtartójába. Ezt az arra szakosodott bűnözők kifigyelik, és egy mozdulattal feltörik a csomagtartót. Ha a kesztyűtartónk üres, inkább hagyjuk nyitva az ajtaját, így kívülről is látszik nem érdemes feltörni az autónkat. (Folyt.köv. két hét múlva)

Pihenés, nyaralás

Szervezett utaknál leinformálható, ismert nagy utazási irodát válasszunk. Ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő biztosítások megkötésétől.

Ne kísérletezzünk illegális valutaváltókkal! Ne feledkezzünk meg utazás előtt leellenőrizni, hogy szükségünk van-e védőoltásokra, ha igen, ne induljunk el nélkülük. Ha repülővel utazunk a poggyászazonosító címke egy részét meg kel, hogy kapjuk. Probléma esetén csak evvel tudjuk igazolni, hogy feladtuk a csomagunkat. Nem árt, ha bőröndünkre jól látható, ránk jellemző jelet rakunk.

Folytatjuk…

VÉDELEM SEGÉLYVONAL: 57/410 082