Vårgårda Open - Kocza István ismét remekelt

Svédországban, a Göteborg melletti Vårgårda-ban rendezték június 18-19-én a Vårgårda Open 2011 bűvös kocka versenyt, ahol 7 ország közel 50 versenyzője vett részt, köztük ezúttal egyedüli magyarként a jászberényi Kocza István.

A vak versenyszámokra specializálódott versenyzőknek, köztük Istvánnak ezúttal nem lehetett panaszuk a rendezésre, mind a 4x4-es, mind az 5x5-ös kockák vak kirakására 3-3 kísérletük volt, melyet a teljes szombati nap folyamán maguknak oszthattak be. Ez némi taktikázásra is lehetőséget adott, hiszen hónapról hónapra egyre népesebb és keményebb a mezőny a 3x3-asnál nagyobb kockák vak kirakásában, egyre többen éreznek rá ezen versenyszámok szépségére.

Az 5x5-ös kocka vakon kirakását illetően talán sokan el is taktikázták magukat, hiszen ez egyedül Istvánnak sikerült, ráadásul a 3 kísérletéből 2-szer is, megszerezve ezzel a versenyszám első helyét (20 perc, 25 mp).
A 4x4-es kockával már többen boldogultak, leggyorsabbként a brit Daniel Sheppard (7:36), másodikként a francia Francois Courtes (7:51), harmadikként pedig Kocza István (10:22).

Vasárnap a több kocka vak kirakására került sor. Daniel Sheppard és a Norvégiában élő macedóniai albán Ramadan Sulejman egyaránt Európa-csúcsot kísérelt meg 13 kockával. Ramadan Sulejman végül föladta, Daniel Sheppard viszont mindössze egyetlen kockát rontott el, az Európa-csúcs így elmaradt, teljesítménye azonban az első helyhez elég volt. Másodikként Kocza István biztosan, hiba nélkül hozta a tőle megszokott 9 kockát, a harmadik helyre pedig a svéd Kåre Krig jött be 4-ből 4 kockás teljesítményével.

A rangosabb versenyszámnak számító 3x3-as vak kirakásban szombaton rendezték a selejtezőt, István a 4. helyen jutott a vasárnapi döntőbe, ahol végül megőrizte 4. helyét (1:54) Daniel Sheppard (1:21), Ramadan Sulejman (1:33) és Gunnar Krig (1:44) mögött.

A fő versenyszámot, a 3x3-as kockát a brit Robert Yau nyerte 10.60 mp-es átlaggal a svéd Oskar Åsbrink (11.10) és a szintén svéd Simon Westlund (11.14) előtt.

A verseny eredményei megtekinthetőek az alábbi linken:
http://www.worldcubeassociation.org/results/c.php?top3=Top+3&competition...

Bár ehhez a versenyhez nem kapcsolódik a hír, de a sportághoz igen, hogy a következő hétvégén, június 25-én a Melbourne Winter Open nevű versenyen az ausztrál Feliks Zemdegs ismét megdöntötte a 3x3-as kirakásban saját világcsúcsát, ezúttal 5.66 másodperc alatt rakta ki a kockát. A világcsúcsot az alábbi videón láthatjuk:
http://www.youtube.com/watch?v=3v_Km6cv6DU