A forradalomra emlékeztünk

Pénteken a Fehértói temetőben, az 1956-os forradalom mártírjainak emlékére állított kopjafáknál kezdődött Jászberényben a városi megemlékezések sora. Szombaton, a Barátok templomában tartott szentmisét követően a berényi intézmények, hivatalok, civil szervezetek és pártok többsége a Ferencesek terén, az '56-os emlékműnél koszorúzott, miután a megemlékezés alkalmából szép számban összegyűlt jászberényiekkel együtt végignézték a Liska József Gimnázium és Szakközépiskola tanulóinak színvonalas műsorát, ami az alkalom emelkedettségét remekül támasztotta alá az eseményekre rímelő zenei betétekkel.

Képek a Galériában - Kattints a fotóra!Képek a Galériában - Kattints a fotóra!

- Mi mindennap '56-al élünk, nem nekünk van szükségünk annak megünneplésére, hanem a fiataloknak. Nézzenek ránk, itt vagyunk, hús vér emberek vagyunk, mi csináltuk '56-ot és tőlünk hallhatják a valóságot, a részleteket. Ma még meghallgathatnak bennünket - ezeket a mondatokat pedig már dr. Rózsa György, ötvenhatos forradalmár mondta. Az akkori jászberényi események egyik résztvevője a Ferencesek terén tartott koszorúzást követően, a Városháza előtti megemlékezés szónokaként szólt az ünneplőkhöz.

Beszédében kitért arra, hogy az október-novemberi események megítélése sosem volt egységes, gyakran még az azonos oldalon állók esetében sem. Az események szemtanúi ugyanakkor lassan meghalnak, most van még rá lehetőség, hogy megismerjük, mi történt akkor valójában.

- A mostani szülők felelőssége rávezetni a gyerekeket a történelmi igazság útjára, mert csak így lehetséges a következő generációban is megerősíteni a hazaszeretetet. Ennek hiányában könnyen szét lehet verni egy társadalmat, egy egész országot - mondta a szónok, miközben erős szavakkal ostorozta a balliberális értékrendet és át-átcsapott a napi politika területére is.

A beszédet követően néhány szervezet, az egykori mártírok előtt tisztelegve, koszorút helyezett el a Városháza falán .