Szent Vendel napját ünnepelték a gazdák

A Ferencesek templomában Novák István atya által celebrált szentmise után, csípős hideg szélben gyűltek össze a jászberényi Gazdakör tagjai a frissen felújított Szent Vendel szobornál, hogy idén is megemlékezzenek a gazdák védőszentjéről.

A kétszázadik évén túl járó szobrot - melyet rövid ünnepség keretében dr. Medvegy János apátplébános szentelt fel újra - a Városfejlesztési Bizottság anyagi támogatásával, 1,2 millió forintból újították fel. A kivitelezés Szabó Csaba kőszobrászt dicséri.

Fotók a Galériában - kattints a képre!Fotók a Galériában - kattints a képre!

A gazdakör tagjai és meghívott vendégeik ezután az Árpád úti Gazdaköri székházba vonultak, ahol a már hagyományos - birkapörkölttel és rétessel minden évben emlékezetessé dicsőülő - ünnepségnek idén a ház újbóli felszentelése is része volt. Az épület - köszönhetően a város támogatásának és a gazdaköri tagok munkájának - ugyanis új fűtési rendszert, belső festést kapott, miközben a tetőszerkezetet is renoválták.

Tamás Zoltán közöntője után dr. Szabó Tamás polgármester, országgyűlési képviselő szólt az összegyűltekhez, majd a vacsorát követően Jakab István az Országgyűlés alelnöke - ki mindig jó szívvel fogadja el a berényi gazdák meghívását - mondott beszédet.

A hangulat persze nemcsak Jakab úr nagy sikert aratott szónoklata folytán emelkedett szép lassan a szokásos gazdaköri magasságokba. A remek ételek és zamatos borok mellett a villanyorgonából előcsalogatott slágerek is késő éjszakába nyúlóan marasztalták a vendégeket, akik ha épp nem perdültek táncra, akkor hol könnyedebb, hol fajsúlyosabb témákat feszegettek a fehér asztal mellett.