Végszó

Pont került – ha nem is az i-re, hanem a Jászberényi Beszállítói Tudásközpont történetének végére. Szerdán délben Dr. Gedei József, Jászberény polgármestere ismertette a sajtó képviselőivel azt a levelet, melyben Varga István Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Miniszter, a kiemelt projekt akciótervi nevesítésének visszavonásáról értesítette. Magyarul ez annyit tesz, ezentúl nem áll rendelkezésre az a 1.931.910.000,- Ft, mellyel a kormány támogatta a project megvalósulását.

A polgármester – annak ellenére, hogy lehetett sejteni, a történet ilyen irányú alakulását – természetesen szomorúan fogadta a döntést, hiszen – az ezerszer használt képpel élve – a zászlóshajó árbócának csúcsát is elnyelték a habok. Az örvény pedig sok-sok pénzt szippantott be. Mind a polgármester, mind a vele ez ügyben szemben állók életrajzírói valamikor biztosan kifejtik, hogy kinek és mennyiben köszönhető ez a vég, és hogy minden másképp lett volna, ha a másik másképp tett volna.

A lényeg azonban az, hogy jó pár évvel azután, hogy újra Jászberény dönthetett a város egyik értékes területe és a rajta lévő épületek sorsáról, - a valóban impozáns és elismerést kiváltó tervek megszületésén túl - szinte semmi kézzelfogható nem történt története visszakanyarodott a kezdetekhez. Márpedig az idő telik a területtel pedig valamit kezdeni kell. Ha másért nem, azért, mert ebben a tetszhalott állapotban is fél millió forintot visz el minden hónapban a város kasszájából az objektum. Eladni azonban most ilyen gazdasági viszonyok között nem lenne szerencsés, ám ha más megoldás nem születik az ügyben, előbb utóbb ez lesz a terület sorsa. Sokan azonban attól tartanak, hogy ez az épületegyüttes is oly módon pereg ki a város ujjai között, mint a másik laktanya, a Nagykátai úton.

A támogatás és így a Tudásközpont tehát elúszott, és csak reménykedni lehet abban – Gedei József szerint nem is ok nélkül – hogy legalább a megyébe kerül a pénz. A jászberényi igény kiesése után újra eséllyel ringbe szálló szolnoki, hasonlóan kutatás-fejlesztési céllal zászlót bontó projectnek jó esélye van, hogy most új erőre kapjon. Ebből pedig azért még Jászberény is profitálhat, ha sikerül mindkét fél számára hasznos együttműködést kialakítani – állítja a polgármester, aki a nyilatkozata szerint támogatja Szolnoknak, a Jászberényi Tudásközponthoz hasonló törekvéseit.

A Polgármester úr sajtóközleményének teljes szövege az alábbiakban olvasható:

„Sajnálattal tájékoztatom Jászberény város lakosságát és a szélesebb közvéleményt, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Miniszter, Varga István a Jászberényi Beszállítói Tudásközpont (JBTK) gazdaságfejlesztési egységeinek kialakítása című kiemelt projekt akciótervi nevesítésének visszavonásáról értesített.

A JBTK kiemelt projekt előkészítése, mint Jászberény zászlóshajó projektje 2006. márciusában indult, amikor az európai ügyekért felelős miniszter, egyetemi rektorok, a helyi- és más térségek meghatározó vállalatainak vezetői, Jászberény polgármestere és országgyűlési képviselője szándéknyilatkozatot írtak alá, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Huszárlaktanyában tudásközpontot hoznak létre.

A JBTK célja a kutatás-fejlesztés, az inkubáció a magas hozzáadott értékű termelés előmozdítása, a Jászság gazdaságának uniós források bevonásával történő megerősítése volt. A JBTK terv a városfejlesztési elképzelések meghatározó elemévé vált és a képviselőtestület döntései alapján bekerült Jászberény ciklusprogramjába, integrált városfejlesztési- valamint gazdasági programjába. Az építészszakma az elkészült JBTK terveket kiválónak, világszínvonalúnak és az egyik legérdekesebb, európai uniós forrásokra épülő tervnek minősítette. Hasonlóan nyilatkozott korábban Anette Spielmayer uniós szakértő is.

A kormány 2008. február 13-án a JBTK-t akciótervi nevesítéséről döntött 1.931.910.000,- Ft, támogatási összeggel, 50 %-os támogatási intenzitással. A szakértők arra tettek javaslatot, hogy a megvalósításhoz szükséges önerőt Jászberény egy közbeszerzési eljárás keretében biztosítsa, azaz keressen olyan partnert, aki pénzt ad az uniós forrás mellé, megépíti és működteti a tudásközpontot. Jászberény város képviselő-testülete többször tárgyalta ezt a javaslatot, de mindannyiszor elutasította azt. Annak ellenére, hogy a képviselőtestület 14 hónap alatt nem hozta meg az önerő biztosításáról szóló döntést a kormány – kérésemre - 2009. május 27-én, 2009. július 15-ig terjedő haladékot adott. A „póthatáridőben” levélben kértem Orbán Viktornak a Magyar Köztársaság volt miniszterelnökének a támogatását, illetve személyesen kerestem fel Fejér Andort a JNSZ Megyei Közgyűlés Elnökét és Hajnal Nagy Gábort a JBTK Bizottság elnökét. Erőfeszítéseim sajnos nem jártak eredménnyel.

A JBTK terve az előkészítés utolsó szakaszában nem kapott kellő támogatást a folytatáshoz Jászberény Város Önkormányzata képviselőtestületének tagjaitól. Remélem azonban azt, hogy az Észak-Alföldi régió kutatás-fejlesztést, inkubációt, a magas hozzáadott értékű termelést előmozdító további projektjei megvalósulnak és ezek pozitív hatással lesznek Jászberényre. Támogatom Szolnok városnak a mi JBTK projektünkhöz hasonló tervét és bízom abban, hogy ez megyénkre és városunkra is gazdaságfejlesztő hatással lesz.

Köszönöm mindazok munkáját és támogatását, akik a JBTK előkészítésében szerepet vállaltak. Úgy érzem, hogy erőfeszítéseik nem voltak hiábavalóak. Felmutatták azt, hogy van elképzelés és igény Jászberény versenyképességének és vonzerejének növeléséhez. „