Szappanos Dávid a görhoki VB-re utazik

Jászberényben van egy fiatalember, nevezetesen Szappanos Dávid, aki a fővárosban jégkorongozik immár több éve. A jégkorong mellett egy másik - hasonló - sportágban is jeleskedik oly annyira, hogy a héten utazik ki a Világbajnokságra. Indulás előtt sikerült vele beszélnem, ezt osztom meg olvasóinkkal.

- Amikor utoljára beszélgettünk, a Fradiban jégkorongoztál. Hol hokizol most és milyen eredményeket produkált csapatod?

- Most volt a második szezonom a Vasas Budapest Stars csapatában. 17 éves korom óta a felnőttek között játszom, mint csatár. Ez az év a csapatom számára nagyon sikeres volt, hiszen megnyertük a MOL ligát. Az I. osztályban pedig az értékes 3. helyet szereztük meg. A csapat tehát jól szerepelt, de sajnos számomra ez az idény nem igazán tartozik a szép emlékek közé. Történt ui. hogy a 10. játéknapon kulcs csonttörést szenvedtem és emiatt sok meccset ki kellett hagynom. A szezon vége felé újra jégre léphettem és ma már elmondhatom, hogy minden rendben van, nincs nyoma a „jeges balesetemnek”.

- A jéghoki bajnokság befejeződött, de Te nem maradsz játék nélkül, hiszen a jégkorong mellett egy másik sportágban is jeleskedsz.

- Igen ez a görhoki, vagy ahogy külföldön mondják: inline hoki. Ezt akkor csináljuk általában, amikor tavasszal lejövünk a jégről. Győrben zajlanak ezek a meccsek, ahová Jászberény is benevezett egy csapattal, de sajnos nem jutottunk a rájátszásba.

- Miben különbözik a görhoki a jéghokitól?

- Szinte csak a talajban van különbség. Ez is egy szabályos hoki pálya, palánkkal van körbe véve, talaja egy speciális műanyag, amin ugyanúgy csúszik a pakk, ami ebben az esetben műanyagból van. A felszerelésünk is szinte ugyan az, de itt természetesen görkori van a lábunkon. A meccsek játékideje, nem harmadokra, hanem negyedekre van elosztva.

- Jászberényből kevés sportoló mondhatja el magáról, hogy világbajnokságon vesz részt. Te szerencsére igen, hiszen az inline hoki VB –re készülsz.

- Igen, ha jól emlékszem ez már a 6. VB szereplésem lesz. Velem együtt 15 fő kapott bizalmat Dobos Tamás szövetségi kapitánytól, szinte mindannyian az I. osztályban kergetjük a jégkorongot.

- Melyik VB -ről vannak a legszebb emlékeid?

- Mindenképpen a Finnországban rendezett világbajnokságról, hiszen a divízió I –ben aranyérmesek lettünk.

- Hová utaztok most, melyik ország kapta a rendezés jogát?

- Svédországban rendezik a VB –ét, ahol egyszerre zajlik az „A” csoport és D-I. Az előzőben az un. „nagyok” mérkőznek meg egymással, mint pl. a Svédek, Kanada az USA. Mi pedig a divízió I-ben, ahol a nyitó mérkőzést Ausztrália ellen játsszuk, június 28-án. További csoportellenfeleink: Horvátország, június 29. és Szlovákia, június 30.

- Milyen helyezésre számíthat a magyar görhoki válogatott?

- Erre nagyon nehéz válaszolni, hiszen elég keveset tudunk ellenfeleinkről. Mindenesetre szeretnénk ezúttal is jól szerepelni, jó lenne meglepetést okozni, nagyon elégedettek lennénk egy dobogós helyezéssel.

- Így legyen, szurkoljunk Dávidéknak a jövő héten!