Ellenőrzés az utakon

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) az egész Európai Uniót átfogó közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket szervez, amelyhez Magyarország is minden alkalommal csatlakozik. A nemzetközi fokozott közúti ellenőrzés időpontja ezúttal június 09-11.

"Az európai kampány kifejezetten az ittas állapotban és a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt történő járművezetés visszaszorítására irányul.

Megyénkben 2011. évben 262 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset következett be. Ezek közül 40 esetben volt a baleset okozója ittas, ami az összes balesetek 15%-a. Ezen balesetek közül 4 halálos, 13 súlyos, 23 pedig könnyű sérüléses volt. Ezen időszakban kerékpárosok 48 balesetet okoztak. Ezek közül 13 esetben ittas volt a kerékpár vezetője. A balesetet okozó kerékpárosok 27%-a volt ittas.

A közlekedésbiztonsági ellenőrzés keretén belül az ittas járművezetők kiszűrésén túl kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök használatára, a szabálytalan előzés, az elsőbbségi jog és a szabálytalan kanyarodás szabályainak megszegőire, valamint tilos jelzésen áthaladók felderítésére is.

A forgalom-ellenőrzés alatt a megállított járművezetők minden esetben alkoholszondás ellenőrzés alá lesznek vonva.

Kérjük a járművezetőket, hogy kellő megértéssel és toleranciával vessék alá magukat a rendőri intézkedésnek még abban az esetben is, amennyiben egy-egy akció során több alkalommal kerülnek megállításra"- áll a Megyei Baleset-Megelőzési Bizottság közleményében.