Csőben sült karfiol béchamel-mártással

Hozzávalók:

900 g karfiol, 200 g sajt, 150 g füstölt húsos szalonna, 750 ml tej, 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál citromlé, csipet cukor, frissen reszelt szerecsendió, frissen őrölt feketebors, só

Elkészítés

Futtassuk meg a lisztet a vajon egy lábasban, majd kis adagokban öntsük hozzá a megmelegített tejet. Mindig kavarjuk el egynemű masszává a lisztes tejet, mielőtt újabb meleg tejet adnánk hozzá. Hagyjuk kicsit besűrűsödni, s ízesítsük egy csipet cukorral, sóval, frissen őrölt feketeborssal, frissen reszelt szerecsendióval és citromlével.

A szalonnáról vágjuk le a bőrét és egy serpenyőben közepes hőmérsékleten süssük ki belőle a zsírját. A többi szalonnát vágjuk apró kockákra s a kisült zsírban süssük szép ropogósra. A szalonnabőrt dobjuk el. Reszeljük le a sajtot.

A karfiolt mossuk meg, s vágjuk ki a zöld leveleit, valamint a fás részét. Szedjük szét kis rózsákra, s forró sós vízben főzzük 7 percig. Szűrjük le a karfiolról a vizet, s tegyük egy sütőben való sütésre alkalmas tálba. Locsoljuk meg a béchamel-mártással, szórjuk meg a szalonnadarabkákkal és a reszelt sajttal, majd 15 percre toljuk az előmelegített sütőbe 200°C-on.